Categorii
Sfaturi pentru gravide

Studiu: Una din 3 proaspete mămici au suferit de depresie postnatală la începutul pandemiei

Un studiu publicat recent dezvăluie că rata incidenței depresiei postnatale aproape s-a triplat la începutul pandemiei de Covid-19: de la 1 din 8 femei, la 1 din 3 femei care abia au născut.

Life Solutions, unic partener al Vita 34 în România, specialistul german în recoltarea și stocarea celulelor stem la naștere, vine în ajutorul tău pentru a te informa și a te sprijini în călătoria magică a sarcinii și maternității. Cu toții știm că părinții informați sunt părinți mai puternici și mai bine pregătiți pentru ceea ce îi așteaptă. Dacă dorești să afli mai multe despre cauzele creșterii ratei de depresie postnatală în timpul pandemiei, citește mai jos! Protejează sănătatea bebelușului tău și alege orice pachet din oferta noastră pentru recoltarea și stocarea celulelor stem la naștere, profitând de super oferta lunii aprilie.

În general despre depresia postnatală nu se vorbește foarte mult pentru că ea se află în contradictoriu cu informația pe care o primește fiecare mămică în timpul sarcinii: un copil reprezintă cel mai minunat eveniment din viața unui om.

Însă din păcate, depresia postnatală există, iar în urma pandemiei și a afectelor acesteia, rata de incidență a crescut considerabil.

Autorul principal al studiului publicat recent în jurnalul BMC Research Notes, Clayton Shuman, profesor universitar, asistent specialist în alăptare la Universitatea din Michigan afirmă că educarea populației în această privință este extrem de importantă: „ informațiile despre depresia postnatală ar trebui să fie cât mai des împărtășite, pe de-o parte cu publicul larg pentru a reduce stigma și pe de altă parte împărtășite cu aceia care oferă sprijin social și emoțional pacientelor care au născut, precum partenerii și membrii ai familiei”.

Pe lângă descoperirea anterioară, cercetătorii au descoperit faptul că 1 din 5 femei aveau și simptome majore de depresie (față de 5-7% înainte de pandemie). Pentru acest studiu, ei au colectat date cuprinse între lunile februarie și iulie 2020, de la 670 de pacienți care tocmai născuseră.

Oamenii de știință au mai aflat și alte informații suplimentare, de exemplu: mamele care erau îngrijorate că se vor infecta cu Covid-19 aveau șanse cu 71% mai mari de a avea depresie postnatală. În același timp, când vine vorba de alăptare, mamele care și-au hrănit copiii cu lapte praf aveau șanse cu 92% mai mari să aibă depresie postnatală și cu 73% șanse mai mari să aibă simptome majore de depresie. Motivul principal îl reprezintă pandemia care a limitat accesul la resurse precum consilierii în alăptare. În același timp, alte studii spun că alăptatul ajută la ameliorarea simptomelor de depresie postnatală sau că imposibilitatea de a alăpta duce la simptome depresive.

Având în vedere anxietatea și incertitudinea induse de pandemie, nu este de mirare că rata depresiei postnatale a crescut atât de mult.

Shuman vrea să sublinieze faptul că descoperirea acestei probleme reprezintă primul pas: este foarte important tratamentul, care poate fi el medicamentos, dar poate consta și în:

  • terapie,
  • sprijin emoțional
  • ajutor practic oferit proaspetelor mămici.