Categorii
Fără categorie

Celulele stem din cordonul ombilical, folosite în tratamentul pentru multiple tipuri de cancer

 

Tratamentele cu celule stem recoltate din cordonul ombilical sunt folosite de peste trei decenii pentru a oferi speranță și a prelungi viața pacienților suferinzi de nenumărate probleme de sănătate. Printre aceste probleme de sănătate se numără și mai multe tipuri de cancer. Atunci când vine vorba de transplanturi cu celule stem, acestea ajută la reconstruirea unui sistem imunitar care a suferit daune de pe urma unor boli.

În ultimii ani, medicina regenerativă a desfășurat nenumărate studii clinice pentru a descoperi noi și noi aplicații pentru celulele stem în terapii pentru diverse tipuri de afecțiuni.

Pentru că este un domeniu plin de potențial, este foarte important ca părinții să fie pregătiți pentru problemele de sănătate care ar putea apărea în viitor și de a asigura recoltarea celulelor stem chiar de la naștere. Life Solutions oferă tuturor clienților acces la o a doua probă eliberată din banca publica Vita 34, de la donator compatibil, în cazul în care tratamentul cu celule stem trebuie să fie cu probă de la donator.

Printre tipurile de cancer care pot fi tratate cu ajutorul terapiilor cu celule stem se numără categoria cancerului hematologic (leucemie, limfom, mielom multiplu), cancerul pancreatic, boala Hodgkin și altele.

 

  • Cum funcționează celulele stem din cordonul ombilical
  • Tratament general cu celule stem
  • Celulele T-killer
  • Leucemie
  • Limfom
  • Boala Hodgkin
  • Cancerul pancreatic
  • Concluzii
  • Bibliografie

Cum funcționează celulele stem din cordonul ombilical

Celulele stem din cordonul ombilical sunt extraordinare și extrem de versatile pentru că sunt capabile să producă țesuturi hematopoietice (adică responsabile de formarea celulelor din sânge), epiteliale (celulele pielii), endoteliale (celule care pot fi găsite în măduva osoasă) și neuronale (celulele stem care produc neuroni și celulele gliale înconjurătoare din creier). Astfel, celulele stem recoltate din sângele din cordonul ombilical la naștere pot fi folosite în tratamentul unei mari varietăți de boli cardiovasculare, oftalmologice, ortopedice, neurologice și endocrinale – inclusiv multiple tipuri de cancer.

Probleme de sănătate destul de comun întâlnite – precum diabetul de tip 1, infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral și leziunile la nivelul coloanei vertebrale – ar putea fi tratate cu o eficiență sporită, pentru că soluțiile din acest stadiu al medicinei sunt mai degrabă paliative și nu restaurative. Asta înseamnă că pentru pacienți, calitatea vieții ar putea fi îmbunătățită considerabil prin terapiile cu celule stem.

De peste 15 ani, celulele stem din sângele ombilical tot sunt folosite ca alternativă la măduva osoasă în medicina de transplant. Zeci de mii de transplanturi au avut loc până acum și, potrivit unor studii din anii ‘90, rezultatele au avut efecte secundare reduse față de transplanturile de măduvă osoasă.

În același timp, recoltarea celulelor stem la naștere durează foarte puțin și nu presupune riscuri pentru mamă sau pentru copil, față de recoltarea măduvei osoase.

Tratament general cu celule stem

Atunci când vine vorba de tratamentul pentru cancer, celulele stem sunt esențiale. Transplantul cu celule stem este ultima fază a unui proces care are ca scop uciderea celulelor canceroase, dar consecința directă este atacarea imunității. Atunci când organismul și sistemul imunitar al acestuia sunt răvășite de chimioterapie și/ sau radioterapie, transplantul cu celule stem poate revitaliza sistemul imunitar.

În urma transplantului, durează o perioadă de poate câteva luni în care celulele stem să se integreze în măduva osoasă a pacientului și apoi să se multiplice, pentru ca sistemul imunitar să treacă printr-o perioadă de regenerare.

La ora actuală, aceasta este principala formă prin care celulele stem pot ajuta în tratarea cancerului.

Celulele T-killer

Limfocitele T-killer sunt celule speciale ale sistemului imunitar, care apără organismul de microorganisme patogene sau de celule canceroase, identificate ca fiind anormale. Aceste limfocite sunt produse de corpul uman în număr mic, dar cercetătorii cred că injectarea lor în cantități mari ar putea stimula sistemul imunitar și ar duce astfel la distrugerea celulelor canceroase.

Un grup de cercetători japonezi de la RIKEN (Centrul de Cercetări în domeniul Alergiei și Imunologiei) spun că au reușit să pornească de la celule stem pluripotente induse (iPS) și să creeze limfocite T-killer care pot să distrugă celulele din tumori. Prin procese de laborator complexe, ei au reușit să genereze acest tip de limfocite complet active, capabile să lupte cu cancerul.

Leucemie

Leucemia este un termen general pentru o categorie de cancere ale sângelui. Tipul de leucemie depinde de tipul de celulă din sânge care suferă o mutație și devine anormală, dar și de viteza de progres a bolii.

Rata de vindecare pentru transplanturile alogene în cazul leucemiei (care se folosește de celule stem sau de măduvă osoasă de la un frate sau o soră sau un donator fără legături de rudenie) este între 50 și 60%. Cu toate acestea, transplanturile alogene sunt în mod semnificativ mai periculoase decât chimioterapia sau transplanturile autologe (propriile celule stem ale pacientului deja recoltate și stocate).

Pentru câteva tipuri de leucemie din această categorie-umbrelă (tipuri precum mielom multiplu, un cancer hematologic, sau unele tipuri de leucemie), celulele stem pot ataca direct cancerul, datorită efectului grefă contra tumoră, o reacție imună împotriva propriilor celule care poate apărea în urma transplantului alogen: celulele de la donator atacă celulele canceroase care rămân în corp, după tratamente cu doze crescute.

Limfom

Limfomul sau cancerul limfatic este un grup de tumori ale celulelor sangvine ce se dezvoltă din limfocite. Acest termen este câteodată utilizat pentru a descrie celulele canceroase. Transplanturile cu celule stem pot ajuta pacienții care sunt în remisie în timpul tratamentului sau după acesta. Momentan, numărul de pacienți tratați cu celule stem este relativ mic, dar în creștere!

Boala Hodgkin

Limfomul Hodgkin sau boala Hodgkin este un tip de cancer care afectează sistemul limfatic – celulele sistemului se înmulțesc anormal și se răspândesc în alte zone ale corpului. Atunci când boala progresează, aceasta limitează capacitatea organismului de a lupta cu infecțiile. Ratele de vindecare pentru această boală sunt ridicate, dar în 15-20% din cazurile generale și în 35-40% din cazurile avansate, boala încă mai progresează sau revine după tratamentul inițial.

O analiză a studiilor clinice legate de tratamentul cu celulele stem hematopoietice arată că terapiile sunt o strategie eficientă de tratament pentru revenirea bolii, în cazurile care au avut reacții pozitive la chimioterapie.

Cancerul pancreatic

Cancerul pancreatic este unul dintre cele mai periculoase și cu rată a mortalității extrem de ridicată, pentru că se răspândește rapid și este detectat foarte târziu în proces – de cele mai multe ori, atunci când s-a răspândit în alte organe interne. Cu ajutorul terapiilor cu celule stem, celule noi potente sunt introduse în sistemul digestiv, unde au capacitatea de a crea celule sănătoase care atacă celulele care au suferit mutații și provoacă daune, iar rezultatul sperat este că vor limita răspândirea cancerului, ba chiar vor limita șansele de revenire a cancerului.

Momentan există tratamente pentru situația în care pacientul are tumori neuroendocrine, care provin din celulele care produc hormoni din pancreas. Cu ajutorul celulelor stem, sistemul endocrin se poate lupta mai eficient cu cancerul.

Concluzii

Transplanturile cu celule stem sunt din ce în ce mai răspândite ca metodă de a susține regenerarea organismului și mai ales a sistemului imunitar în urma tratamentului pentru cancer – chimioterapie sau radioterapie, terapii care pot duce la ravagii. În mod general, tratamentele cu celule stem nu funcționează direct împotriva cancerului, însă există studii incipiente care caută posibile aplicații ale celulelor stem în oncologie. Există și câteva tipuri de cancer hematologic (unele leucemii și mielom multiplu) în care datorită efectului grefă contra tumoră, celulele stem de la donator atacă direct celulele canceroase.

Bibliografie: