Categorii
Celule stem

Un ghid pas cu pas pentru recoltarea celulelor stem la naștere

În zilele noastre se vorbește mult despre cum tratamentele cu celulele stem sunt o forță inovatoare în medicină, care ar putea să rezolve probleme de sănătate care acum sunt considerate incurabile, care ar putea să accelereze vindecarea rănilor și să dea speranță multor pacienți care au nevoie de soluții.

Și toate lucrurile acestea sunt adevărate, potrivit celor mai recente studii clinice din domeniu. Dar cum funcționează întregul proces? Care sunt lucrurile pe care ar trebui să le știi în caz că te interesează recoltarea celulelor stem la naștere?

Am strâns toate informațiile de bază și relevante pentru tine într-un ghid pas cu pas care îți explică ce trebuie să știi despre recoltarea celulelor stem la naștere și îți răspunde la cele mai arzătoare întrebări.

  • De ce este vital sângele din cordonul ombilical
  • Care sunt avantajele tratamentelor cu celule stem din cordonul ombilical?
  • Pașii prin care se pregătește recoltarea celulelor stem
  • Cum decurge procesul de recoltare
  • Transplantul celulelor hematopoietice
  • Condiții pentru donarea sângelui din cordonul ombilical
  • Concluzii
  • Bibliografie

De ce este vital sângele din cordonul ombilical

Acest tip de sânge este cel găsit în cordonul ombilical și în placentă după naștere. În general, acesta este similar cu sângele normal – conține globule roșii și albe, plasmă și trombocite. Dar sângele din cordonul ombilical conține și un tip special de celule stem, găsite de obicei în măduva osoasă, care pot ajuta la întărirea sistemului imunitar.

Aceste celule, numite hematopoietice, sunt unice pentru că au abilitatea de a se maturiza sau dezvolta în tipuri diferite de celule și sunt extrem de valoroase pentru că pot ajuta la tratarea unor boli precum leucemie, boli genetice, probleme grave ale sistemului imunitar și multe altele. Celulele stem sunt un fel de sistem intern de reparare și procesul de diviziune celulară e mai mult sau mai puțin nelimitat, atât timp cât persoana este în viață.

Pentru unele dintre aceste boli, tratamentele cu celule stem sunt modalitatea primară de terapie, iar pentru altele reprezintă o ultimă speranță, după ce tratamentele medicinei convenționale s-au dovedit insuficiente.

Recoltarea și stocarea celulelor stem din cordonul ombilical reprezintă o formă de asigurare biologică, în cazul în care copilul sau unul din membrii familiei are o problemă de sănătate care poate fi tratată cu ajutorul acestor celule.

Care sunt avantajele tratamentelor cu celule stem din cordonul ombilical?

Tratamentele cu celulele stem din cordonul ombilical au mai multe beneficii față de cele cu celule stem din măduva osoasă. În primul rând, celulele stem din cordonul ombilical pot fi folosite pentru a trata mai multe persoane decât cele din măduva osoasă, pentru că mai multe persoane sunt compatibile! De asemenea, un alt avantaj este că celulele stem din sângele cordonului ombilical au o șansă mai mică de a fi respinse de organismul în care sunt transplantate, față de cele din măduva osoasă. În plus, celulele stem recoltate la naștere sunt celule tinere, care nu au fost afectate de mediu, virusuri sau timp, în comparație cu celulele stem din măduva osoasă care au vârsta donatorului si poartă cu ele toată ”istoria medicală” a acestuia.

Colectarea sângelui din cordonul ombilical este de asemenea un proces mai simplu față de cel mai complicat, dureros pentru colectarea măduvei osoase, care expune donatorul la mai multe riscuri.

De asemenea, sângele din cordonul ombilical poate fi înghețat și stocat pe perioade îndelungate, spre deosebire de măduva osoasă, care trebuie folosită la puțin timp după recoltare. Sângele din cordonul ombilical este gata oricând pentru oricine are nevoie de el!

O ultimă diferență importantă este că celulele stem din măduva osoasă nu pot fi folosite pentru întărirea sistemului imunitar în timpul tratamentelor pentru cancer, spre deosebire de celulele stem care sunt recoltate din sângele din cordonul ombilical.

Pașii prin care se pregătește recoltarea celulelor stem

Înainte de naștere, părinții aleg o bancă de celule stem pe care o preferă și apoi obțin un kit de recoltare pentru sânge din cordon ombilical și țesut ombilical sau PLACENTĂ. Life Solutions oferă ambele opțiuni părinților care aleg recoltarea celulelor stem la naștere!

Apoi părinții semnează contractul înainte ca bebelușul să se nască. Sângele din cordonul ombilical stocat de o bancă de celule stem este, potrivit studiilor, viabil și la 27 de ani după recoltare.

Cum decurge procesul de recoltare

Odată ce bebelușul se naște, cordonul ombilical este clampat. Recomandarea este ca procedura de clampare să aibă loc la un interval între 30 și 60 de secunde după naștere, pentru ca cel mic să aibă parte de anumite beneficii de sănătate care vin cu întârzierea clampării. Potrivit unui studiu recent, copiii cu clampare întârziată, monitorizați  la vârsta de 4 ani, aveau abilități motorii și aptitudini sociale mai bune decât ceilalți.

După clampare, sângele din cordonul ombilical și din placentă nu-i mai este necesar celui mic și poate fi recoltat fără niciun risc față de mamă și copil. Dacă recoltarea nu are loc, va fi incinerat precum alte deșeuri medicale. Sângele din cordonul ombilical, țesutul ombilical sau țesutul din placentă sunt stocate în recipiente sterile. Pentru ca numărul celulelor stem să fie suficient pentru terapii ulterioare, se recomandă colectarea unui volum de cel puțin 70 de mililitri.

Sângele este recoltat de către medicul obstetrician sau de personalul de la spitalul unde are loc nașterea. Recoltarea se face cu o siringă care are o pungă atașată la un capăt, introdusă în cordonul ombilical clampat, și procesul durează în jur de 10 minute.

Recipientul este trimis apoi la banca de celule stem, unde se fac mai multe analize, care măsoară numărul celulelor, absența bolilor transmisibile și altele. Când sângele din cordonul ombilical este considerat adecvat pentru transplant ulterior, el primește un număr de identificare și este înghețat pe termen lung în bancă. În mod normal, stocarea se face în azot lichid la o temperatură de cel mult -150 de grade Celsius.

Transplantul celulelor hematopoietice

Transplantul cu celule hematopoietice este în prezent singurul tratament pentru pacienți care suferă de boli ale sângelui și sistemului imunitar precum mielom, leucemie, limfom și altele. În aceste condiții, pacienții sunt tratați cu doze mari de chimioterapie sau radioterapie pentru distrugerea celulelor bolnave din corpul lor. Apoi, doctorii folosesc celulele hematopoietice pentru a repopula măduva osoasă cu celule sănătoase.

Există două tipuri de transplant: alogen, atunci când se folosește sângele ombilical al altei persoane (fie membru al familiei, fie un donator fără legătură de rudenie), și autogen, atunci când se folosește propriul sânge din cordonul ombilical.

Celulele hematopoietice pot fi recoltate și din măduva osoasă și din sistemul periferic, doar atunci când pacientul are nevoie de ele, însă cele din cordonul ombilical sunt stocate în avans și pot fi gata oricând pentru un transplant de urgență.

Motivul pentru care celulele stem din cordonul ombilical pot fi utilizate de mai mulți pacienți este faptul că sistemul imunitar al unui bebeluș nu este încă matur și este mai adaptabil.

Condiții pentru donarea sângelui din cordonul ombilical

Fiecare mamă sănătoasă, cu o sarcină normală, poate dona și stoca sângele din cordonul ombilical. Există însă câteva situații în care recoltarea nu va avea loc:

  • Atunci când sarcina este multiplă și mama naște gemeni sau chiar tripleți – bebelușii sunt în general mai mici și nu există sânge suficient în cordonul ombilical pentru transplant ulterior;
  • Atunci când nașterea este prematură: iarăși, vorbim despre bebeluși mai mici în momentul nașterii, care au un volum insuficient de sânge în cordonul ombilical. De asemenea, de obicei nașterile premature sunt asociate cu diverse complicații ale sarcinii.
  • Atunci când mama, tatăl sau frații nou-născutului au avut o formă de cancer, nu se recomandă recoltarea celulelor stem din cordonul ombilical la naștere.
  • Atunci când mama este diabetică și se tratează cu insulină care conține produse animale, precum insulina bovină.
  • Atunci când mama a avut parte de un transplant de organe sau țesuturi în ultimele 12 luni, iarăși, nu se recoltează sângele din cordonul ombilical.
  • Atunci când mama are parte de un risc crescut de a contracta o boală cu transmitere prin sânge – de exemplu, când și-a făcut un tatuaj nou sau un piercing nou, iar în timpul procesului au fost utilizate ace, cerneală, instrumente sau proceduri nesterile.
  • Atunci când mama a locuit într-o parte a lumii în care se contractează mai frecvent anumite boli localizate în sânge.

Scopul acestor restricții este de a proteja pacienții care au nevoie de transplant, dar și pe donatori. Atunci când vorbești cu medicul despre istoricul medical al familiei poți pune orice întrebări legate de aceste restricții și de situația ta specifică.

Concluzii

Nu te teme să pui întrebări legate de recoltarea și stocarea sângelui din cordonul ombilical sau din placentă! Experții Life Solutions îți stau la dispoziție!

Decizia de a dona sângele din cordonul ombilical este una personală și trebuie să fie luată în baza unor informații adecvate. În același timp, atunci când te decizi să donezi, sângele tău va fi testat.

Transplantul cu celule stem din cordonul ombilical este în general mai eficient decât cel cu celule din măduva osoasă, și, în același timp, recoltarea este un proces simplu, care nu presupune niciun fel de risc de sănătate pentru mamă și nou-născut.

Bibliografie