Categorii
Sfaturi pentru gravide

Ce șanse ai să rămâni însărcinată la 20, 30 și 40 de ani?

În medie, o femeie poate deveni mamă până la 41 de ani sau chiar până la 45 (în unele cazuri), dar fiecare dintre noi este diferită. Vârsta este cel mai important factor care influențează fertilitatea, deci este vital ca – înainte să plănuiești o familie – să descoperi care sunt șansele de a rămâne însărcinată. Decada 20 – 30 de ani este cea mai bună perioadă pentru a deveni mamă, din punctul de vedere al fertilității (care este maximă între 23 și 31 de ani), dar asta nu înseamnă că o sarcină mai târzie nu poate avea succes.

Din toate ovulele din corpul feminin (1 – 2 milioane; ne naștem cu ele), la pubertate ajungem la 300 – 500.000, iar în anii fertili ovarele eliberează în jur de 300. Pe măsură ce anii trec, calitatea ovulelor se deteriorează, riscul unei sarcini cu probleme crește (la 20 de ani, riscul de sindrom Down e de 1/2.000; la 30 de ani, crește la 1/900; la 40 de ani, crește la 1/100), la fel și cel al avortului spontan (10% – 20 de ani; 12% – 30 de ani; 34% – 40 de ani).

Procentual, cifrele din tabelul de mai jos arată șansele de a rămâne însărcinată pentru fiecare decadă fertilă din viața unei femei. Ce înseamnă procentele? De exemplu, o femeie de 30 de ani are 20% șanse să rămână gravidă în primul ciclu când renunță la protecție (20 din 100 vor rămâne însărcinate, restul de 80 vor încerca în luna următoare) și 9% șanse în primul an de când încearcă. În general, 85% dintre femei reușesc să rămână însărcinate după 12 luni de încercări; dacă ai sub 35 de ani și nu ai reușit, mergi la o consultație; dacă ai peste 35 și nu ai reușit, fă la fel, dar după alte 6 luni de încercări.

Indiferent de vârsta ta, odată ce ai făcut calculele și ai rămas însărcinată, este important să ai o sarcină ușoară și sănătoasă. Nu uita să te documentezi pe site-ul Life Solutions în legătură cu recoltarea de celule stem, la naștere, pentru a lua cele mai bune decizii pentru viitorul copilului tău! Un consultant Life Solutions te poate ajuta oricând cu mai multe informații și răspunsuri, la [email protected].

Lasă-ți grijile în banca Vita 34, al cărui unic reprezentant în România este Life Solutions,  și bucură-te de viață!