Categorii
Sfaturi pentru gravide

Diabetul gestaţional: cauze, simptome şi riscuri

Diabetul gestational este un tip de diabet care apare sau este diagnosticat prima dată în timpul sarcinii, atunci când nivelul zahărului din sânge creşte. Adesea, este temporar, apărând în al doilea trimestru de sarcină şi dispărând după naştere. Dar femeile care îl dezvoltă în timpul sarcinii, au un risc mult mai mare de a face diabet de tip 2 la un moment dat, în viaţă; unii experţi estimează că şansele cresc cu 60%!

Cauze

În timpul sarcinii, în corpul mamei au loc schimbări, placenta producând hormoni care afectează acţiunea insulinei (care ajută glucoza să ajungă din sânge la celule). Balanţa de glucoză şi insulină este dată şi ea peste cap în sarcină, din cauza schimbărilor nivelului de estrogen şi progesteron din corp. Asta înseamnă că femeile însărcinate au un nivel mai ridicat de zahăr în sânge. De obicei, acesta ajunge la bebeluşul în formare, rezolvând problema, dar în unele cazuri placenta elimină prea mulţi hormoni şi se instalează diabetul.

Factori de risc

  • eşti supraponderală sau obeză
  • ai avut diabet de sarcină într-o sarcină anterioară
  • ai rude care suferă de diabet
  • ai mai născut un copil, cu greutatea mai mare de 4 kg
  • ai avut sindrom de ovar polichistic

Simptome

Gravidele care suferă de diabet gestaţional au simptome precum oboseală, vedere înceţoşată, sete excesivă şi urinare frecventă, sau mai este posibil să nu aibă deloc simptome. Tocmai de aceea este importantă testarea, care se face în săptămânile 24-28 de sarcină. Medicul tău va şti exact de ce tratament este nevoie.

Riscuri

Este important să mergi la doctor şi să îţi faci testul, pentru a identifica la timp diabetul gestaţional şi a te trata. În caz contrar, nivelul crescut de glucoză va stimula secreţia de insulină a bebeluşului, care va avea o greutate mult prea mare la naştere, se poate naşte prematur, după naştere poate avea hipoglicemie şi are risc crescut de a deveni obez sau diabetic când creşte. Pentru gravidă, diabetul gestaţional înseamnă o potenţială creştere a cantităţii de lichid amniotic, dar şi o naştere prin cezariană.

Pentru a preveni instalarea diabetului de sarcină, Life Solutions te îndeamnă să duci o viaţă sănătoasă şi să-ţi menţii greutatea la un nivel normal, înainte de a rămâne însărcinată. După ce barza îşi anunţă sosirea, ai grijă să menţii o greutate sănătoasă în sarcină şi să rămâi activă.

Nu uita de recoltarea celulelor stem ale bebelușului la naștere! Life Solutions îți poate oferi pachetele de recoltare si stocare a celulelor stem chiar în banca Vita 34!  În prezent, Vita34, cea mai mare bancă de celule stem din Germania, efectuează studii clinice pentru tratarea diabetului juvenil.

Pentru detalii suplimentare, poți oricând să contactezi un reprezentant Life Solutions la [email protected].