Categorii
Sfaturi pentru gravide

Tot ce trebuie să știi despre sarcina ectopică (extrauterină)

Cele 9 luni de sarcină înseamnă documentare intensă despre cum va arăta viața ta de mămică, întrebări despre testele prenatale necesare ori greutatea sănătoasă în sarcină, dar și luarea deciziei referitoare la recoltarea celulelor stem, la naștere. Life Solutions, partenerul exclusiv în România al Vita 34 (cea mai experimentată și acrediată bancă de celule stem din Germania), îți dorește o sarcină sănătoasă și, pentru asta, știm că este important să știi și informații despre ce poate merge prost în cazul unei sarcini, chiar de la început. Astfel, în articolul de astăzi descoperi ce înseamnă o sarcină ectopică (extrauterină), cum o poți depista din timp și ce o poate provoca.

Ce este sarcina ectopică (extrauterină)

În 1-2% dintre sarcini, ovulul fertilizat nu ajunge în uter, unde ar trebui, ci se oprește undeva pe parcurs – într-una dintre trompele uterine (unde ajunge la 24 de ore de la fertilizare), în ovar, în cervix sau în abdomen. Ovulul nu poate supraviețui decât în uter, deci o astfel de sarcină extrauterină sau ectopică nu are șanse de succes. De aceea trebuie depistată și tratată, pentru a nu pune în pericol viața gravidei: riscurile sunt avortul spontan, hemoragia internă masivă, distrugerea trompei la nivelul căreia se dezvoltă, scăderea fertilității.

Cum se tratează sarcina ectopică (extrauterină)

Tratamentul unei sarcini ectopice, odata diagnosticată de catre medicul ginecolog (printr-o ecografie pelviană și teste de sânge), constă în întreruperea imediată a acesteia, prin metode medicamentoase (în cazul sarcinilor ectopice diagnosticate prococe, fără hemoragie, în care embrionul are maxim 3,5 cm și nu are activitate cardiacă) sau chirugicale (în cazul sarcinilor ectopice diagnosticate târziu, cu hemoragie internă).

Cauza apariției unei sarcini ectopice (extrauterine)

Cauza apariției sarcinilor ectopice o constituie o trompă uterină anormală. Anormalitatea poate să apară după o infecție sau o intervenție chirurgicală la nivel pelvian, din cauza endometriozei, a unei boli inflamatorii care a produs cicatrici în zonă (infecții cu Chlamydia sau Neisseria gonorrhoeae). Șansele de a avea o sarcină ectopică (extrauterină) cresc dacă:

  • gravida are între 35 și 44 de ani
  • gravida a mai avut o sarcină extrauterină
  • ai dezechilibru hormonal
  • gravida este fumătoare
  • ai rămas însărcinată după ce ți-ai legat trompele sau ai inversat această procedură
  • ai rămas însărcinată în urma tratamentelor de fertilizare in vitro
  • folosești ca metodă contraceptivă un dispozitiv intrauterin

Simptomele unei sarcini ectopice (extrauterine)

Simptomele unei sarcini extrauterine pot apărea de la 6 la 8 săptămâni după ultimul ciclu menstrual, în funcție de zona unde s-a produs implantarea. Dacă testul de sarcină ți-a ieșit pozitiv, următoarele simtome pot indica o sarcina ectopică:

  • durere pelviană, care poate crește în intensitate când te încordezi sau te miști
  • sângerări vaginale ușoare sau abundente
  • durere la atingerea zonei pelviene ori în timpul actului sexual
  • greață și stări de vomă
  • crampe la nivel abdominal sau în una dintre părțile corpului

Du-te urgent la medic dacă ai dureri la nivelul umerilor, amețeli extreme, stări de leșin, dureri abdonimale severe sau dai semne de șoc (hipertensiune, piele palidă, confuzie) – aceste simptome indică deja o ruptură de trompă uterină.

Pot rămâne însărcinată după o sarcină ectopică (extrauterină)?

Răspunsul la această întrebare este „Da”. Va fi mai greu, dacă în urma intervenției chirurgicale ți-a fost afectată sau îndepărtată o trompă uterină, dar nu imposibil. Întreabă-ți medicul când poți încerca din nou.