Te-ai decis să recoltezi, la naștere, celulele stem ale bebelușului tău din sângele și/sau țesutul cordonului ombilical. Asta înseamnă că, după ce cordonul ombilcal a fost tăiat și copilul a fost încredințat secției de neonatologie, personalul medical va preleva probele necesare, folosind kitul de recoltare. Procedura nu este dureroasă și nu reprezintă niciun risc pentru mamă și pentru copilaș.
Ce spun medicii despre clamparea și tăierea cordonului ombilical?
Dar când se taie, mai exact, cordonul ombilical? Orice perioadă de timp mai lungă de 30 de secunde după naștere este considerată clampare și tăiere întârziată a cordonului ombilical. La o naștere naturală, transferul sangvin se oprește odată cu închiderea arterelor ombilicale (după 45 de secunde) și a venei ombilicale (după 1-2 minute). La nașterea prin cezariană, volumul de sânge crește până la secunda 40, apoi scade. Medicii consideră că în primul minut după naștere, 80% din sângele din cordon a fost transferat nou-născutului.
Este important pentru toate viitoarele mămici să știe că, după naștere, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă o așteptare de 60 de secunde pentru toți bebelușii, pentru a se asigura că aceștia primesc același nivel de substanțe nutritive, indiferent de zona de origine, de pe mapamond. Colegiul American al Obstetricienilor și Ginecologilor (ACOG) recomandă clamparea și tăierea cordonului ombilical după 30-60 de secunde și pentru bebelușii născuți prematur, înainte de 34 de săptămâni (deoarece dovezile clinice arată că asta reduce complicațiile asociate cu nașterea prematură), dar și pentru copiii născuți la termen (care beneficiază de creșterea volumului sangvin și a nivelului de fier; beneficiile pe termen lung sunt încă studiate).
Alte voci din domeniul medical recomandă să lași cordonul ombilical să termine de tot de pulsat înainte de a fi clampat și tăiat, pentru ca nou-născutul să beneficieze din punct de vedere hematologic şi circulator, trecând natural la respiraţia prin plămâni. Această clampare și tăiere întârziată a cordonului ombilical poate dura și câteva minute.
Cum afectează tăierea întârziată a cordonului recoltarea de celule stem?
Un studiu recent, din vara lui 2018, efectuat de specialiști de la National Cord Blood Program, New York Blood Center (New York), Johns Hopkins School of Public Health (Baltimore) și New York Presbyterian Hospital/Weill Cornell Medical Center (New York), a investigat impactul clampării și tăierii întârziate a cordonului ombilical, în vederea recoltării de celule stem.
Ce au descoperit? Că, deși cantitatea de sânge care rămâne în cordon e mai mică, în acest caz, recoltarea se poate face. Dar fiecare cordon are o lungime diferită, la naștere, cu o cantitate diferită de sânge în el, prin urmare părinții nu pot ști dinainte cât sânge va rămâne pentru recoltare, în caz că aleg clamparea și tăierea întârziată a cordonului ombilical. Studiul a descoperit că o pauză de 30-60 de secunde are un impact negativ redus asupra colectării de celule stem. Doar o întârziere mai mare de 1 minut scade semnificativ calitatea și volumul celulelor recoltate, reducând drastic șansele de a obține o probă utilizabilă.
Ce să faci dacă naști prematur
În cazul unei nașteri de acest tip, un timp de așteptare înainte de clamparea și tăierea cordonului este la fel de important ca recoltarea de celule stem. Studiile arată că, în cazul acestor bebeluși, concentrația de celule stem în sângele cordonului ombilical este mai mare, deci chiar și o probă redusă cantitativ poate avea valoare terapeutică.
Life Solutions, specialistul german în procesarea și stocarea celulelor stem, te îndeamnă să te documentezi temeinic pe această temă și să discuți apoi cu medicul tău subiectul clampării și tăierii cordonului ombilical. Află și politica spitalului/clinicii unde vei naște, iar apoi decide dacă vrei sau nu să aștepți înainte de efectuarea acestor proceduri. Consultanții noștri îți pot oferi informații despre recoltarea de celule stem, la [email protected].