Categorii
Sfaturi pentru gravide

Dovedit clinic: a doua sarcină e mai ușoară decât prima

Totul despre celulele inteligente NK, celule „antrenate pentru sarcină”

Corpul unei mame evoluează. Celule NK din mucoasa uterină a unei femei care a născut „își amintesc” de prima experiență a sarcinii și își îmbunătățesc funcția data următoare, astfel ca a doua sarcină să fie mai ușoară.

Corpul femeii în sarcină

Corpul unei femei memorează dificultățile întâmpinate cu ocazia primei sarcini și se adaptează pentru a încerca să le evite cu ocazia sarcinilor ulterioare, este concluzia unui studiu publicat în ediția din luna iunie 2018 a revistei medicale „Immunity”.  Noul studiu propune o explicație celulară și moleculară pentru acest fenomen.

Studiul s-a concentrat pe așa-numita „memorie antrenată” a celulelor NK („natural killer”) – cele care combat virusurile și tumorile. La femei, aceste celule au și rolul de a ajuta fetusul să se instaleze în uter și de a feri femeia de boli precum preeclampsia sau retardul de creștere intra-uterină. În jur de 70% din celulele mucoasei uterine sunt celule NK.

În urma cercetărilor s-a descoperit că celulele NK sunt mai active cu ocazia unei a doua sarcini, deoarece „își amintesc” de prima sarcină, fiind, astfel, mai bine pregătite pentru perioadele gestaționale ulterioare. Studiul, care s-a întins pe o perioadă de șase ani și care se bazează pe sute de eșantioane de mucoasă uterină, este semnat de către o echipă de cercetători israelieni ce activează în cadrul Centrului Medical Hadassah și al Universității Ebraice din Ierusalim.

„Este un aspect clinic recunoscut: a doua sarcină este mai ușoară decât prima”, a declarat pentru Times of Israël profesorul Simcha Yagel, șeful Secției de Obstetrică și Ginecologie din cadrul Centrului Medical Hadassah, care a făcut parte din echipa de cercetare. „În cazul unei sarcini, aceste celule au două misiuni”, explică Yagel. „Rolul lor principal este acela de a contribui la implantarea reușită a embrionului, iar rolul secundar este acela de a opri virusurile și alte boli”. Așadar, embrionul se implantează în general mai bine în cazul unei a doua sarcini; bebelușii sunt mai rezistenți, iar sarcina este mai puțin expusă la boli precum preeclampsia, o complicație care determină creșterea tensiunii arteriale și provoacă și alte afecțiuni gravidei.

Rolul celulelor NK

„Rolul celulelor NK în sarcină este foarte important”, a subliniat Yagel. „Acestea provin probabil din măduva osoasă a mamei sau se regăsesc în endometrul uterului – și sunt declanșate la începutul sarcinii, ajutând astfel fetusul să supraviețuiască”.

Studiul, coordonat de Moriya Gamliel, de Dr. Debra Goldman-Wohl, împreună cu profesorul Ofer Mandelboim din cadrul Departamentului de Cercetare în Imunologie și Cancerologie din cadrul Universității Ebraice din Ierusalim, și de profesorul Simcha Yagel, s-a concentrat și pe cercetarea diferențelor dintre celulele NK la prima sarcină și celulele NK în cazul celei de-a doua sarcini. O descoperire uimitoare a fost făcută: o „populație unică” de celule NK în cazul sarcinilor secundare și repetate – care sunt caracterizate de un număr mai mare de receptori NKG2C și LILRB1. Cercetătorii au denumit aceste celule „celulele NK antrenate pentru sarcină”.

„De-a lungul mai multor ani, cercetătorii au considerat că celulele NK nu au memorie”, a explicat Yagel pentru timesofisrael.com. „Pe parcursul studiului am constatat că, de fiecare dată când există o sarcină recurentă – și anume, nu cu ocazia primei sarcini, ci cu ocazia sarcinilor următoare – celulele NK „își amintesc” de prima experiență a sarcinii și își îmbunătățesc funcția data următoare. Cu ocazia celei de-a doua sau a treia sarcini, celulele NK „își amintesc” de prima sarcină și sunt „mai bine pregătite”, a spus el. „Acestea acționează mai rapid și mai eficient. Ele așteaptă elementul declanșator pentru a face tot ceea ce este necesar pentru o sarcină reușită. Această memorie persistă atât între sarcini, cât și în timpul sarcinilor”, a adăugat el. Prima sarcină deschide calea celei de-a doua”, a concluzionat Yagel. „Rezultatele sfidează orice logică”, a spus el, „deoarece ne-am fi așteptat ca prima sarcină să fie optimă și să deschidă calea altor sarcini”.

Celulele Natural Killer (sau celule NK) sunt un tip de limfocite citotoxice care aparțin sistemului imun înnăscut. Celulele NK acționează rapid impotriva celulelor infectate viral și a celor tumorale, acționând la aproximativ 3 zile de la infectare. Celulele NK, spre deosebire de celelalte celule ale sistemului imunitar, au capacitatea de a recunoaște celule anormale mult mai rapid, în absența anticorpilor.

Celulele NK se diferențiază și se maturează în măduva osoasă, ganglioni limfatici, splină, amigdale și timusul, dupa care intră în circulație. Studiul cercetătorilor israelieni arată că celulele NK joacă un rol și în raspunsul imun adaptativ, experimentele lor demonstrând capacitatea acestor celule de a se adapta ușor la mediu și de a dezvolta o memorie imunologică.

Recoltarea celulelor stem este o siguranță în plus a sănătății

„Grija” celulelor NK pentru siguranța fătului poate fi continuată în perioada de după naștere, de către părinți, prin luarea în calcul a recoltării celulelor stem ale nou-născutului. Celulele stem stau la baza dezvoltării tuturor organismelor.

Life Solutions, partenerul exclusiv în România al Vita 34 (cea mai experimentată și acrediată bancă de celule stem din Germania), este alături de viitorii părinți și le oferă informațiile necesare pentru ca aceștia să poată lua decizia corectă pentru un viitor sigur al copilului lor. Celulele stem și-au dovedit utilitatea și eficiența în tratarea multor boli grave, cum ar fi: diferite tipuri de leucemii, neuroblastom, anemie plastică, leziuni cerebrale, diabet juvenil, paralizie cerebrală.

LifeSolutions oferă oportunitatea viitorilor părinți să stocheze celulele stem ale bebelușilor și să beneficieze de know-how-ul german al celei mai mari și mai experimentate bănci de celule stem din Germania, a doua ca mărime din Europa.

Pentru o ofertă personalizată, un consultant LifeSolutions vă stă la dispoziție la [email protected].