Categorii
Sfaturi pentru gravide

Ce emoții apar în sarcină și cum le gestionăm

Femeia gravidă se confruntă adesea cu modificări de dispoziție din spectrul tulburărilor ciclotimice. În cazul ciclotimiei, pacientul prezintă scurte perioade de euforie emoțională, urmate de perioade de timp în care se poate simți fără speranță. Modificarile hormonale care afecteaza neurotransmițătorii de la nivelul creierului o pot face pe gravidă sa plangă din aproape orice. Cele mai multe schimbări ale dispoziției apar în jurul săptămânilor 6-10 de sarcină, se ameliorează în trimestrul 2 pentru ca apoi să reapară pe măsură ce sarcina se apropie de termen.

Deși aceste modificări pot deranja viitoarea mămică, nu sunt foarte  dificil de controlat. Variantele prin care gravida se poate elibera de stările negative sunt meditația/relaxarea/yoga prenatală, raționalizarea emoțiilor, dicuțiile cu partenerul/familia/medicul despre temerile care nu dau pace, medicina alternativă sau psihoterapia.

Gândurile care preocupă cel mai adesea viitoarea mămică, dezechilibrând-o emoțional, sunt legate de  copleșitoarea responsabilitate pe care o simte pe umerii ei, cum o viață nouă îi crește în pântece. Totodată, gravidele se întreabă adesea dacă vor fi mame bune. La această întrebare răspunsul este întotdeauna: pentru copilul care crește în burtică, mama lui știe cel mai bine ce are nevoie, ea este persoana cea mai în măsură să ia cele mai bune decizii. Nu există nimeni altcineva mai bun pentru a face cele mai bune alegeri pentru copil.

Alte emoții negative ce pot fi raționalizate de către viitoarea mamă sunt legate de starea  de sănătate a viitorului bebeluș, cum va face față costurilor pe care le presupune un nou  membru în familie. De asemenea, gravida poate fi îngrijorată de cum va fi afectată relația  cu partenerul sau ceilalți copii.

Pe masura ce sarcina avansează, apar modificari la nivelul corpului mămicii, starea de  oboseală va fi frecventă. Ea ar putea să simtă ca a pierdut controlul asupra corpului și vieții ei. Toate aceste informații pun în gardă femeia, „raționalizând” emoțiile ce vin la pachet cu toate aceste noi transformări de pe perioada gravidității.

Iată ce transformări pot să apară, pe trimestre de sarcină, și ce emoții aduc cu sine  gravidei:

Primul trimestru de sarcină:

Gravida este obosită, apatică, letargică, se concentrează cu dificultate. Motivul: creșterea nivelului de hormoni din organism, și în special al gonadotropinei corionice umane. Gravida are toane și o dispoziție proastă, plânge ușor.  Nu trebuie să vă simțiți prost sau vinovate din cauza acestor stări deoarece multe femei însărcinate trec prin aceste faze emoționale neplăcute în prima parte a sarcinii!

Trimestrul 2 de sarcină:

Copilul va lovi prima oara în burtică. O stare de neliniște sau anxietate pot să apară odată cu așteptarea rezultatelor testelor prenatale pentru depistarea malformațiilor congenitale.

Trimestrul 3  de sarcină:

Acum se instalează un sentiment de frică,  cu cât gravida se apropie mai mult de momentul  nașterii. Apare riscul de depresie, care se poate prelungi în perioada postpartum. O discuție cu partenerul despre propriile neliniști, poate îmbunătăți starea de spirit. În caz contrar, apelarea la un psihoterapeut e indicată. Cercetările au demonstrat că, netratate, aceste tulburari de dispozitie pot pot afecta dezvoltarea copilului și creste riscul de naștere prematură și depresie postnatală.