Categorii
Sfaturi pentru gravide

Cum poți evita diabetul gestațional: cinci căi de urmat

Excesul de glucoză din sângele gravidei poate traversa placenta și poate provoca complicații precum nașterea prematură sau chiar moartea fătului. 10% din sarcini sunt afectate în fiecare an de diabetul gestațional. Acesta apare preponderent în trimestrele doi sau trei ale sarcinii. Aceste statistici nu trebuie să ne sperie, însă, ci să ne facă să respectăm o serie de reguli în sarcină, astfel încât să evităm afecțiunea.

Regimul alimentar, exercițiile fizice, controlul hipertensiunii, analizele de sânge și atenția la semnele pe care ți le dă corpul sunt cele cinci căi de urmat pentru a evita diabetul gestațional.

După cum bine știm, alimentația actuală este foarte bogată în glucide. Glucoza în exces este transformată în trigliceride și este stocată în adipocite (celule grase). Treptat se poate instala fenomenul de rezistență la insulină. Tot ce trebuie făcut este să menții echilibrul glucozei din sânge.

Iată ce alimente au conținut scăzut de glucide

toate legumele verzi
roșii, ardei, vinet
conopidă
avocado
măsline

Iată ce fructe cu conținut scăzut de zaharuri

grapefruit
fructele de pădure
căpșunile, piersicile
avocado
lămâi
dovleac

Pe de altă parte, aminoacidul numit glicină are proprietatea de a regla glicemia. Glicina se găsește în organe, astfel că e bine ca gravida să consume ficat de pasăre (de preferat pasăre de curte), supă de oase, drob de miel, măduva din oasele de vită etc.

O gravidă trebuie să mai știe că lactatele sunt insulinogenice – produc inflamație în organism și rezistență la insulină.

Pe lângă echilibrul glucozic în sânge, un alt factor de care diabetului gestațional este legat, în literatura medicală, este hipertensiunea. Aceasta își pune o amprentă destul de mare asupra apariției diabetului. Ea poate fi ținută sub control cu o dietă sănătoasă plus exerciții fizice și – după caz – un tratament adecvat.

Gravida trebuie să fie atentă și la semnele pe care i le transmite corpul său. Un apetit culinar anormal de crescut, sete în exces sau oboseală pot fi semnale că diabetul gestațional e pe cale să se instaleze. Controalele de rutină în timpul sarcinii nu trebuie ratate, ele pot ajuta la depistarea la timp a afecțiunilor.

Nu uitați de recoltarea celulelor stem la naștere

Este important ca orice viitoare mămică să se informeze corect și să știe cum să aibă grijă cel mai bine de ea și de bebelușul din pântec. La fel de importantă este informarea cu privire la recoltarea și stocarea celulelor stem la nașterea copilului. Life Solutions vă stă la dispoziție cu toate informațiile necesare pentru o alegere corectă. Life Solutions este partenerul exclusiv pe teritoriul României al celei mai mari bănci de celule stem din Germania, Vita 34. Calitatea, experienția și tehnologia germană sunt atuurile băncii Vita 34. Intrați pe www.lifesolutions.ro și aflați toate infirmațiile despre celulele stem, miracolul vieții!