Categorii
Sfaturi pentru gravide

Nașterea naturală prin metoda Bradley. Șase avantaje

Soțul joacă un rol-cheie în a ajuta gravida cu posturi și tehnici pentru a gestiona durerea în timpul travaliului, ceea ce îl va implica mai mult pe viitor, din postura de tată.

Nașterea naturală și alăptarea exclusivă la sân sunt de dorit în detrimentul procedurilor ne-naturale, pentru că sunt fiziologice. Statistic vorbind, majoritatea gravidelor sunt apte pentru a reuși să nască natural și să alăpteze. Nașterea prin metoda Bradley are ca fundament ideea că nașterea este un proces natural și că, având o bună pregatire, majoritatea femeilor pot evita o naștere cu sedare medicamentoasă sau interventii chirurgicale. Acestea din urmă pot afecta fătul dar și viitoarea mamă.

Studiile au demonstrat că există o oarecare diferență între un bebeluș ce nu a primit niciun medicament prin epidurală și altul născut prin cezariană. Mai mult, o femeie care face epidurală se expune unui travaliu lung, ce poate ajunge și la 18 ore, variații ale presiunii arteriale, migrene; pe de altă parte, gravidele care optează pentru cezariene riscă infecții și hemoragii puternice, pierderea funcțiilor mușchilor pelvini etc. Mai multe despre pericolele cezarienei, citind acest articol .

Cu toate acestea, statisticile arată că în SUA și în țările puternic industrializate 70% dintre nașteri sunt cezariene sau epidurale.

Filozofia metodei

Metoda Bradley, care se învață pe parcursul a 12 săptămâni de cursuri, poartă numele obstreticianului american Robert Bradley care a pus la punct această tehnică în jurul anului 1940. Prin această metodă gravida învăță tehnici care ușurează durerea la naștere prin relaxarea corpului și managerierea stresului. Filozofia metodei este că natura a dorit ca femeile sa nască într-un mod relativ ușor, însă teama de naștere duce la durere fizică.

Ideea metodei Bradley este ca gravida să practice relaxarea și tehnicile de respirație pentru a rămâne calmă și concentrată pe durata travaliului. Teama în travaliu activează mecanismul nostru primar denumit „fight or flight”, determinând secreția unor hormoni de stres denumiți catecolamine pentru a încetini digestia, a acceleră ritmul cardiac, a forța circulația sanguină din brațe și din picioare și, în cele din urmă, direcționând un flux sanguin către uter (se ajunge la durere uterină și se obstrucționează evoluția travaliului).

În acest sens au fost concepute o serie de exerciții – gândire pozitivă, relaxare, vizualizare, respirație și pregătire fizică – care vor conduce la o sarcină fericită și confortabilă. Gravida, susținută de partener, trebuie să își stimuleze organismul să elibereze hormonul oxitocinei care va provoca necesarele contracții. O baie caldă pentru a reduce nevoia de epidurală, masajul sânilor, statul în poziție verticală, golirea vezicii urinare, consumarea de alimente ușoare și a lichidelor izotonice sunt doar câteva tehnici naturale pentru accelerarea contracțiilor.

Atmosfera relaxată, lumina difuză, muzica, mirosul plăcut pot crea ambientul care să relaxeze gravida. Se întâmplă acest lucru pentru ca la naștere functionează aproape aceiași hormoni ca în momentele romantice din viață. Oxitocina mai sus pomenită e numită și hormonul iubirii. Acest hormon este responsabil de contracțiile orgasmice. Același hormon susține contracțiile din timpul travaliului care ajuta la deschiderea colului și trecerea bebelușului.

Iată cele șase avantaje ale metodei Bradley:

  1. Pune în evidență importanța dietei pe parcursul sarcinii
  2. Ajută la reducerea anxietății și a durerii pe parcursul nașterii naturale
  3. Este considerată foarte sigură
  4. Are o rată foarte mare de reușită a nașterii naturale
  5. Îl informează și implică pe tată/partener.
  6. Îi învață pe proaspeții părinți asupra importanței hrănitului la sân

Specialiștii recomandă ca viitoarele mame să aleagă un medic care susține această metodă, iar nașterea să aibă loc într-un spital cu acces rapid la cezariană de urgență și unitate de îngrijirea neonatala în cazul în care survin complicații iar nașterea naturală nu poate să aibă loc.

Oricare va fi tipul de naștere la care veți ajunge, nu uitați de kitul de celule stem Life Solutions.

Alături de minunatul dar al vietii, recoltarea de celule stem la naștere e darul pe care îl poti face copilului tău pentru a-i asigura un viitor în care posibilele afecțiuni grave să fie mai ușor de abordat.

Life Solutions este specialistul german în recoltarea, procesarea și stocarea celulelor stem la naștere. Life Solutions este unicul reprezentant din România al celei mai mari bănci de celule stem din Germania, Vita34, a doua ca mărime din Europa. Probele recoltate în țara noastră sunt stocate în laboratoarele băncii din Germania și beneficiază de întreg know-how-ul german.