Categorii
Sfaturi pentru gravide

Îngrijirea personală în perioada sarcinii

Sarcină este o perioadă solicitantă pentru organismul unei femei. Din cauza hormonilor și acțiunii lor intense, pielea și părul au de suferit, apar edemele din cauza retenției de lichide, greutatea sarcinii se resimte prin dureri de spate și, în consecință, insomnii. Nu te lasă copleșită! Life Solutions, specialistul german în recoltare celule stem,  îți prezintă o serie de trucuri ce se pot dovedi de aur în îngrijirea personală pe perioadă sarcinii.

 Pielea și uleiul de cocos

În sarcină, este important să te hidratezi din belșug – pielea ta are nevoie de o mai multă atenție acum, deoarece tinde să își piardă din elasticitate. Apa, gazoasă sau plată, dar cu o formulă minerală complexă, alături de fructele zemoase trebuie să fie mereu la îndemână.

Pentru uzul extern, uleiul de cocos face minuni: hidratează pielea, este natural, fără compuși chimici, iar acizii grași din uleiul de cocos contribuie la fixarea fibrelor de colagen, element esențial pentru fermitatea pielii și ajută la vindecarea rapidă a epidermei. Poți aplica uleiul de cocos direct pe față, masând ușor până este absorbit complet în piele, rezultatul fiind un ten mai luminos și întinerit.

Aplicat în zonă ochilor, uleiul de cocos reduce semnele de oboseală atât de evidente în sarcină. În plus, acesta poate fi folosit și ca demachiant. Amestecă 2 linguri de ulei de cocos, 1 lingură de vitamină E și 2 picături de ulei esențial de levănțică și pune amestecul la frigider, până se întărește. Îl poți folosi apoi pentru demachierea ochilor, chiar și pentru a îndepărta rimelul rezistent la apă. Curățarea pielii trebuie să se facă fără să agreseze filmul hidrolipidic de la suprafața care este un protector natural.

Pe de altă parte, masajul ușor pe abdomen și coapse cu ulei de cocos te va apăra de vergeturi. Aceste mici vinișoare roșii apar în luna a cincea de sarcină pe abdomen, coapse, fese și sâni dar pot fi evitate cu banalul ulei de cocos. Varianta nerafinată – în special cea extrasă la rece, organică, este cea mai benefică dintre toate, deoarece păstrează nemodificate toate proprietățile sale.

Trigliceridele cu lanț mediu din uleiul de cocos au proprietăți antifungice care combat diferitele micoze ale pielii, cu 30% mai mult decât alte uleiuri, arată specialiștii de la WebMD. În plus, uleiul de cocos contribuie la distrugerea microbilor, datorită acidului lauric.

O gravidă trebuie să evite loțiunile anticelulitice care intensifică circulația sângelui la nivel local, cremele ce conțin retinoizi topici, parabeni sau acid salicilic.

Mai mult, viitoarele mămici trebuie să știe că uleiul de cocos este un bun remediu natural, antiinflamator și antibacterian care alină eritemul fesier al bebelușilor. Acesta calmează durerea, roșeață și mâncărimile. Pe langă asta, uleiul de cocoș este benefic pentru alăptare – în cazul mamelor care alăptează și consumă 3-4 linguri de ulei de cocoș, împreună cu vitamină D, sporește cantitatea de lapte, dar și aportul nutritiv al acestuia, arată un studiu publicat de National Library of Medicine. Rezultatul este dezvoltarea sănătoasă a bebelușilor, în special a celor cu greutate scăzută la naștere.

 Retenția de lichide

Începând din a patra luna de sarcină, majoritatea femeilor au probleme cu circulația venoasă. Picioarele sunt umflate, dureroase și apare senzația de greutate. Pentru a le ușura, fă-le un duș cu apă rece, masându-le ușor. Cremele cu mentă te scăpă imediat de senzația de picioare grele. Șosetele de compresie de asemenea sunt esențiale pentru evitarea disconfortului. Practic, senzația de picioare grele, obosite, precum și cea că pielea stă să pocnească de la glezne în jos dispare.

 Un corp de vis cu AquaGym

Gimnastica acvatică este considerată de mulți specialiști antrenamentul perfect pentru gravide. Articulațiile, atât de solicitate în sarcină, sunt protejate în timpul acestui sport. Apa preia din greutatea burții și-ți permite să execuți exercițiile cu usurință. În timpul miscărilor, apa îți face un masaj ușor al întregului corp, mai ales al picioarelor – afectate de retenţia de lichide.

După AquaGym și oricând faci duș, stropește-ți sânii cu apă rece pentru a micșora senzația de tensiune și a dinamiza circulația sanguină.

 Epilarea în timpul sarcinii

Modificările hormonale specifice sarcinii pot să cauzeze o dezvoltare excesiva a părului de pe corp, așa că nu vei putea evită epilarea. Recomandată este epilarea cu lama de ras. Epilarea cu ceară, mai ales în sarcina avansată, poate provocă nașterea prematură. Pielea ta tinde să fie mai sensibilă acum, așa că procedeul ar putea fi mult mai dureros, putând provocă inclusiv contracții nedorite. Totodată, cremele depilatoare terbuie evitate, deoarece conțin substanțe chimice al căror impact asupra sarcinii nu este cunoscut.

 Durerile de spate

Perna de gravidă (cea sub formă de covrig) o poate feri pe viitoarea mamă de durerile de spate și de coaste, ușurându-i somnul. Masajul ușor este, de asemenea, un aliat în luptă cu astfel de dureri.

Life Solutions este alături de viitoarele mamici și prin serviciile de recoltare de celule stem din cordonul ombilical pe care le oferă. Viitorii părinți trebuie să știe că este important să recolteze, proceseze și stocheze celulele stem ale bebelușului la naștere pentru a le oferi, cel puțin sub aspect medical, un viitor fără griji.. Puteți obține toate răspunsurile la întrebările dumneavoastră de  la un consultant Life Solutions la adresa: [email protected].