Life Solutions, cea mai bună opțiune pentru recoltarea de celule stem, din România, prin colaborarea cu Vita 34, singura bancă privată de celule stem, din Germania, este alături de viitoarele mamici prin serviciile de recoltare, transport și stocare a celulelor stem din cordonul ombilical la nașterea bebelușului dar și cu o serie de articole despre minunata perioadă care este graviditatea.
Iată o serie de întrebări pe care și le pun adesea viitoarele mămici, dileme cu care se confruntă frecvent, la care Life Solutions încearcă să ofere răspunsul.
1. În sarcină mai am voie să beau cafea sau băuturi răcoritoare cu cofeină?
Consumul constant a mai mult de 0,2 litri de cafea pe zi, echivalentul a două ceșcuțe, crește riscul de avort sau de a naște un copil cu greutate mică. Ceaiul verde sau negru, cola, băuturile energizante și ciocolata conțin cofeină, deci se adaugă la cantitatea maxim acceptată pe zi în sarcină. Ca stimulent, cafeina tinde să crească ritmul cardiac și tensiunea arterială, efecte care ar trebui să fie evitate în timpul sarcinii. De asemenea, cafeina stimulează urinarea, ceea ce duce la deshidratare.
2. Voi avea din această cauză un copil agitat?
Cafeina traversează placenta și ajunge la copil, putând afecta somnul sau mișcările copilului în stadiile târzii ale sarcinii. Studii numeroase pe animale au arătat că ingestia cafeinei în sarcină poate determina naștere prematură și creșterea riscul de a naște un pui cu greutate mică sau cu anomalii congenitale. Pe de altă parte, nu există concluzii medicale cu privire la legătura dintre agitația copilului și consumul de către mamă a cafelei în timpul sarcinii.
3. Am voie să călătoresc cu avionul în timpul sarcinii?
În timpul zborului, corpul tău va trebui să funcționeze mai intens pentru a-ți furniza, ție și copilului tău, suficient oxigen. Presiunea aerului în cabina avionului este mai mică decât presiunea normală a aerului iar frecvența cardiacă și tensiunea arterială vor crește pentru a permite furnizarea cu oxigen. Daca ai anemie severă, un istoric de tromboză venoasă sau o condiție care se numește insuficiență placentară, tu sau copilul tău veți avea probleme de adaptare si va trebui să eviți călătoriile cu avionul. Dacă totuși trebuie să zbori, ți se va prescrie oxigenoterapie (îmbogățirea în oxigen a aerului inspirat).
4. Pot să trec prin detectorul de metale la aeroport dacă sunt însărcinată?
Multa lume crede în mod eronat că aceste aparate folosesc raze X, însă nu este așa. Este adevărat doar în cazul aparatelor destinate controlului bagajelor. Aceste aparate emit același tip de radiație ca în cazul unei radiografii dentare și sunt folosite doar pentru scanarea bagajelor și a obiectelor care ajung în avion. Totuși, daca ai îndoieli privind siguranța sau te simti inconfortabil să fii scanată, poti alege să ți se facă în loc o percheziție corporală.
5. Pot să folosesc soluții de curățenie în sarcină?
Soluțiile de curățat pot genera vapori toxici. Camera în care se face curat trebuie să fie bine ventilată iar gravida să aibă mănuși de protecție față de substanțele corozive din soluțiile de curățenie. Ideal în sarcină este să se folosească produse naturale de curățenie. Oțetul și bicarbonatul alimentar pot face minuni, atât în baie, cât și în bucătărie. Oțetul curăță cuptorul cu microunde și dezinfectează în același timp. Ibricul din cupru de cafea, ceainicul, mașina de spălat, fierul de călcat, gresia etc se spală mai ușor cu oțet și cu bicarbonat. Fructele și legumele se curata de chimicalele cu care sunt tratate cu apă și un pahar de otet. De asemenea, ferestrele/geamurile/oglinzile se curăță bine cu oțet.
6. Îmi pot păstra în casă animalele de companie pe timpul sarcinii?
Curățarea litierei pisicii în sarcină poate duce la contractarea toxoplasmozei, o infecție parazitară care poate fi transmisă prin fecalele unei pisici infectate. Cele mai multe infecții la începutul sarcinii vor duce la avort, în timp ce copiii care supraviețuiesc se vor naște cu probleme serioase de sănătate, ce apar în adolescență – pierderea auzului, retard mental sau infecții severe la nivelul ochilor.
7. Pot folosi piscine publice în sarcină?
Înotul într-o piscină publică este sigur atâta timp cât apa este clorinată corect, deci dezinfectată de bacterii. Pe de altă parte, nu există informații care să indice un risc mai mare de apariție a malformațiilor fetale la contactul cu clorul din apă. AquaGym, pe de altă parte, este antrenamentul perfect pentru gravide – protejează articulaţiile, îţi îmbunătăţeşte mobilitatea, preia din greutatea burţii, te învaţă să respiri profund şi corect, îţi face un masaj uşor al întregului corp, te scapă de edeme.
8. Care e probabilitatea să fac o depresie postnatală?
Depresia postnatală afectează mai mult de 1 din 10 femei în primul an după naștere. Contrar presupunerilor, nu este determinată exclusiv de schimbările hormonale. Primind ajutorul potrivit, care include strategii de auto-ajutor și terapie, majoritatea femeilor se recuperează complet.
9. Fumatul pasiv în sarcină este dăunător fătului?
Toată lumea știe care sunt riscurile fumatului, dar gravida se poate expune nicotinei și stând lângă persoane care fumează. Fumatul, fie el și cel pasiv, expune copilul la monoxidul de carbon, care limitează furnizarea de oxigen și de substanțe nutritive. Expunerea la nicotină crește frecvența cardiacă a copilului și reduce mișcările respiratorii ale acestuia.
10. Pot să mă epilez în sarcină?
Îndepartarea cerii de pe piele poate fi o manevră foarte dureroasă, mai ales la nivelul zonei pubiene. Frecvența cardiacă se poate accelera iar riscul de a pierde sarcina trebuie luat în calcul. Citește mai multe despre epilat în articolul Life Solutions de aici.
Viitorii părinți trebuie să știe că este important să recolteze, proceseze și stocheze celulele stem ale copilului la naștere pentru a le oferi, cel puțin sub aspect medical, un viitor fără griji. Puteți obține toate răspunsurile la întrebările dumneavoastră despre celulele stem de la un consultant Life Solutions la adresa: [email protected].