Categorii
Sfaturi pentru gravide

Opt boli frecvente în sarcină. Cum le tratăm

Perioada gestațională este una cu mari emoții legate de așteptarea viitorului membru al familiei, dar și cu privire la afecțiunile care pot să apară, punând în pericol gravida și fătul. Life Solutions, unicul partener din Rommânia al Vita 34, specialistul german în celulele stem din sângele și țesutul din cordonul ombilical, vă semnalează, în rândurile de mai jos cele mai frecvente afecțiuni care pot să apară în sarcină și cum pot fi abordate.

Scaune modificate

De cele mai multe ori, este provocată de schimbările hormonale, de stresul provocat de sarcină sau de anumite modificări alimentare. Dar poate fi vorba și despre ceva mai grav, precum enterocolita, cauzată de un virus, o bacterie, paraziți, toxiinfecție alimentară sau consumul de medicamente. Dacă diareea persistă mai mult de două zile, consultați medicul pentru tratamentul adecvat. În situații rare, diareea în sarcină poate duce la deshidratare sau, în cazuri extreme, la naștere prematură.

Răceala/Viroză

Dacă ești gravidă și prinzi din plin sezonul gripal, adică perioada octombrie- martie, asigură-te că faci tot ce se poate pentru a nu intra în contact cu bolnavi, pentru că gripa în sarcină poate duce la avort spontan sau naștere prematură. Folosește o mască chirurgicală când ieși în locuri aglomerate. Folosiți  remedii naturale până ajungeți  la medic. Vitamina C (500 mg) va fi de folos.

Infecții urinare

Multe dintre infectiile bacteriene sunt cauzate de Escherichia-Coli, dar pot fi implicate si alte bacterii: Salmonella, Chlamidia etc.. Faceți o dată pe lună un test de urină sau imediat ce simțiți arsuri la urinat ori urinați cu sânge. Toate cele trei bacterii enumerate pun în pericol viața fătului.

Progesteronul, un hormon care crește ăn sarcină, relaxeaza tonusul muscular al ureterelor, ceea ce face ca acestea sa se dilate, cu incetinirea fluxului de urina. urina va traversa intr-un timp mai lung tractul urinar, ceea ce va permite bacteriilor mai mult timp sa se multiplice si sa ajunga inapoi, prin intermediul ureterelor, la nivelul rinichilor. In plus, in sarcina urina devine mai acida si contine mai multa glucoza, ambele conditii favorizând potențialul bacteriilor să se dezvolte și să ducă la cistită.

Vaginoza bacteriană

Riscuri: Naștere prematură,  greutate mică la naștere. Vaginoza bacteriană crează terenul propice pentru apariția altor boli ca Gonoreea sau Clamidia care pot să afecteze serios vederea bebelușului, dacă nu sunt tratate. Medicul îți va prescrie antibiotice pentru a reduce riscul ca în timpul nașterii să transmiți infecția bebelușului.

Hipertensiune arterială gestațională

Apare după saptamâna 20 de sarcină și dispare după naștere. Deși anumite medicamente hipertensive sunt considerate sigure în sarcină, altele – cum ar fi înhibitorii de conversie ai angiotensinei, blocanții receptorilor de angiotensina sau inhibitorii de renină – trebuie, în general, evitați pe perioada sarcinii. Totusi, tratamentul este foarte important, altfel există un risc crescut de infarct de miocard, accident vascular cerebral sau alte probleme medicale. În plus, tensiunea arterilă crescută este periculoasa și pentru făt.

Toxoplasmoza

Dacă vă  infectați  pentru prima dată chiar înainte sau în timpul sarcinii, exista o probabilitate de 30% de a transmite infecția la copil (toxoplasmoza congenitală), chiar dacă boala nu se va manifesta la dvs. Cele mai multe infecții la începutul sarcinii vor duce la avort sau nașterea unui copil mort, spun specialiștii, în timp ce copiii care supravietuiesc se vor naște cu probleme serioase de sănătate. Puteti reduce șansa de a vă infecta luând măsuri de igienă. Lăsați pe altcineva să schimbe nisipul si sa faca curat la litiera pisicii. Purtați mănuși când faceți asta, precum și atunci când lucrați  în grădină și spălați-vă mainile cu atentie dupa aceea.

Diabetul gestational

În timpul sarcinii, hormonii secretați de placentă blochează acțiunea insulinei secretate de mamă în corpul acesteia. Aceasta problemă se numește insulinorezistență și face ca organismul mamei să folosească foarte greu insulina.  Fără insulină, glucoza nu poate părăsi sângele pentru a fi transformată în energie și se acumulează în sânge, situație numita hiperglicemie, iar rezultatul va fi diabetul gestational. Anumite medicamente (corticoterapia) favorizează apariția diabetului în sarcină. Testul pentru identificarea diabetului gestational se numeste testul de toleranta orala la glucoza si se efectueaza in saptamanile 24-28 de sarcina. Daca dieta si exercitiile nu sunt suficiente pentru a controla glicemia, va fi nevoie sa iei un tratament special sau sa faci injectii cu insulina.

Sangerarea vaginală în sarcină

Sângerarea uşoară la începutul sarcinii apare la aproape o treime din toate viitoarele mame şi, de cele mai multe ori, nu reprezintă nicio ameninţare pentru mamă sau copil. Medicii estimează că între 25-40% dintre femei vor suferi sângerări vaginale în timpul sarcinii timpurii şi, de cele mai multe ori, sarcina va progresa total normal. Dacă sângerarea este însă însoţită de crampe abdominale sau de dureri de spate şi observați că prin vagin se scurge şi ţesut împreună cu sânge, consultă medicul sau mergi la ecografie cât mai curând posibil. Sângerarea care apare în timpul unui avort spontan va fi însoţită de simptome cum ar fi crampe sau dureri abdominale. Gravida trebuie să evite să ridice greutăți ori să se implice în activități sportive solicitante

Life Solutions, prin Vita 34, furnizează servicii de calitate privind stocarea sângelui și țesutului din cordonul ombilical către viitorii părinți, pentru copiii lor. De peste 20 de ani, echipa de cercetare și dezvoltare a Vita 34,  formată din medici specialiști, biologi, biochimiști și personal calificat medico-tehnic de prelevare, lucrează în cercetarea celulelor stem recoltate la naștere din sânge și țesut ombilical. Recoltarea sângelui și a țesutului ombilical la naștere și criogenarea acestora este un proces simplu și etic, inofensiv și non-invaziv de extragere a celulelor stem tinere și potențiale, asigurându-ne astfel sănătatea.