Categorii
Sfaturi pentru gravide

Atingerile fac mai mult decât cuvintele pentru copilul din pântece

În perioada intrauterină, copiii preferă mângâierile mamei decât să audă vocea ei, se vede într-un studiu publicat de revista Plos One, citat de publicația Time.

Când vorbim despre legătura mamă-copil, noi studii arată că în sarcină atingerea burții de către viitoarea mamă aduce un feedback mai bun din partea fătului decât prin alte metode de conectare. Life Solutions, care aduce în România cea mai experimentată și acrediată bancă de celule stem din Germania – anume Vita 34 – vă pune la curent cu cea mai bună metodă prin care să interacționați cu copilașul dvs încă nenăscut.

Studiul a adus laolaltă 23 de gravide fără probleme de sănătate, cu vârsta gestațională situată între cea de-a 21 și cea de-a 33-a săptămână de sarcină. Femeile au fost împărțite în trei camere cu lumină difuză și li s-a cerut să încerce trei comportamente diferite.

În prima cameră, gravidele au fost instruite să citească o poveste copiilor nenăscuți, Cei trei purceluși sau Jack și vrejul de fasole. În cea de-a doua, gravidele și-au mângâiat și masat abdomenul. În camera a treia, de control, gravidele au stat întinse, relaxate, cu mâinile pe lângă corp.

În același timp, cercetătorii au făcut o examinare cu ultrasunete a fetușilor. S-a observat că atunci când gravidele își ating abdomenul, mângâindu-l ușor sau masându-l, apar mai multe mișcări ale capului, mâinilor și gurii la fetuși decât atunci când li se vorbește ori când nu se interacționează deloc cu ei.

„Putem specula că această creștere a numărului de mișcări la fetuși ca răspuns la atingerea mamei poate fi un răspuns direct la stimul”, au notat autorii studiului, sugerând că mișcările sunt cu adevărat intenționate.

Cercetarea e făcută pe un eșantion mic de studiu, dar demonstrează cu precizie că interacțiunea prin atingere este benefică bebelușului.

Totodată, un alt gest pe care viitoarele mămici îl pot face pentru copilașii lor este achiziționarea –  înainte de naștere – a unui pachet Vita34, ce conține un kit de recoltare sânge din cordonul ombilical și țesut ombilical. Contractul cu Life Solution asigură un suport financiar în eventualitatea unui transplant de celule stem în valoare de 100.000 euro, fără condiționări și limitări de boli sau centre de transplant, pentru bolile standardizate sau 50.000 euro pentru bolile nestandardizate. Totodată, se oferă acces gratuit la banca publică Vita34 de celule stem, în eventualitatea necesității unui transplant alogen.