Categorii
Sfaturi pentru gravide

Cinci jocuri pe care le puteți juca cu bebelușul…din burtică

Încă de când află că este însărcinată, viitoarea mamă simte nevoia de a se conecta cu bebelușul pe care îl poartă în pântece. Să-i transmită sentimentele, să îl încurajeze, să îl mângâie, să îi creeze o rutină care va aduce confort fătului. Life Solutions, partenerul exculsiv pe teritoriul României al Vita34, banca de celule stem numărul 1 în Germania, vă oferă cinci idei prin care puteți începe să comunicați cu bebelușul dumneavoastră de foarte timpuriu… mai exact de când el este încă în burtică. Jocul este cea mai la îndemână cale de a începe să comunicați cu el, de a vă conecta și de a-l stimula.

Iată cinci jocuri:

Jocul cu lanterna

Joacă cu lanternă este posibilă după cea de a 26-a săptămâna de sarcină. Asta pentru că fătul a ajuns în punctul în care își deschide ochii. Bebelușul poate vedea ce se întâmplă acum, dar peisajul din uter nu este atât de captivant. De aceea vă propunem un joc. Este bine să vă jucați cu bebe când sunteți sigură că este treaz. Puneți o lanternă pe burtă și vei simți și vedea mișcarea copilului. Puteți mișca ușor lanterna dintr-o parte în alta a burții. Vă veți distra de minune împreună!

Mângăierile

Din săptămâna 18 de sărcină veți simți fătul mișcându-se în pântece. Nervii sunt acum acoperiți de o substanță numită mielină care accelerează mesajele de la celulă nervoasă, ajungând la legături din ce în ce mai complexe. Bebelușul va reacționa la mângăierile dumneavoastră, îi vor aduce confort. De altfel, vă va și răspunde, cu propriile mișcări. Creați o rutină a mângăierilor sau masajului. Seara, înainte de culcare, folosiți ulei de migdale sau de cocos pentru masarea cu mișcări line a burții.

Jocul simțurilor

Stimulare senzorială a fătului este foarte importantă pentru crearea cât mai multor conexiuni neuronale. Începând cu săptămâna 18, se dezvoltă simțul

atingerii, gustului, mirosului, vederii și auzului. Mergeți într-o grădină botanică, inspirați adânc mirosul florilor, expuneți-vă cât mai multor parfumuri naturale. Apoi alintați-vă papilele gustative – testați mirodenii, încercați mâncăruri noi. Din săptămâna 21, bebelușul dvs. începe să înghită câte puțin lichid amniotic în fiecare zi. Acest lucru nu se întâmplă doar pentru a se hrăni, ci și pentru a se familiariza cu înghițirea și digerarea

Gustul lichidului amniotic diferă de la o zi la altă, în funcție de ceea ce mâncați (ceva picant într-o zi ori ceva dulce în următoarea). Acel amestec de arome nu se va pierde pentru simțurile copilul tău! Cercetările demonstrează că bebelușii care au fost expuși la anumite gusturi în uter prin intermediul lichidului amniotic au fost mai dornici să mănânce alimentele cu aceleași gusturi după ce au fost născuți. Așa că dacă vreți să mănânce broccoli, spanac sau alte lucruri sănătoase, mâncați-le și dumneavastră. Încearcați o dietă diversificată în gusturi!

Citiți povești

Micul omuleț care crește în pântecele dumneavoastră este capabil sa audă din saptamana a 18-a sarcinii. Bebelușul poate memora sunetele pe care le aude în mod regulat, chiar din perioada intrauterină. Pe măsură ce fătul crește în pântece, începe să audă și chiar să răspundă la sunete. Poate că nu înțelege ce spuneți, dar stimulând copilul vorbind cu el sau cântând, ori punându-i muzică ajută la dezvoltarea creierului său, spun studiile.

Melodia de „bună dimineața” și cea de culcare

În săptămâna 26 de sarcină se dezvoltă și activitatea cerebrală și bebelușul nu doar că poate sesiza zgomote, dar poate să le răspundă în maniera sa: crescând numărul de impulsuri și de mișcări. Compune o melodie batând din palme, sau la toba, o succesiune simplă de note, eventual însoțite de un vers ritmat, ușor de memorat; fătul va răspunde în maniera lui. Poate fi melodia voastră de trezire, cântecelul vostru de „bună dimineața”. Seara, la culcare, puneți o melodie de relaxare, muzică clasică sau pur și simplu un cântecel pentru copii, cu versuri simple. „Copiii nenăscuți iubesc muzica – aceasta declanșează eliberarea hormonilor fericirii, precum serotonina, ceea ce calmează copilul și chiar îi formează viitoarea capacitate de a se concentra. După naștere, copilul își amintește melodiile dar și starea de bine experimentată intrauterin”, declară specialistul în parenting Polly Sengupta, citată de hindustantimes.com. „Acest lucru înseamnă că – după ce s-a născut – copilului trebuie să i se pună aceleași melodii ca cele ascultate în perioada intrauterină, pentru a-l calma”.