Categorii
Sfaturi pentru gravide

Muzica, esențială dezvoltării bebelușului în perioada intrauterină și ulterior

Muzica ascultată în perioada prenatală ajută la dezvoltarea capacităților cognitive, stimulează atenția și creativitatea viitorului copil. Asta pentru că bebelușul aude chiar din burta mamei. Pe măsură ce fătul crește în pântece, începe să perceapă sunetele și chiar să răspundă la ele. Liffe Solution, partenerul exclusiv din România al Vita 34, singura bancă de celule stem din Germania care le permite părinților să recolteze atât sângele din cordonul ombilical, cât și țesutul din cordonul ombilical, ajutând astfel la mai multe posibile aplicații, pune la dispoziția cititoarelor unele dintre cele mai interesante studii care privesc gravida și dezvoltarea armonioasă a fătului. Life Solution prețuiește studiile și cercetarea, pentru că Vita 34 investește annual în cercetare. Celulele stem pe care le studiază au proprietatea de a înlocui complet sistemul hematopoietic al unui copil, în caz de necessitate.

Muzica, benefică fătului

Din cea de-a 16-a săptămână de sarcină, urechile devin funcționale, deși nu sunt deplin dezvoltate, iar în trimestrul al treilea fătul recunoaște vocea mamei, limba maternă și chiar este capabil să rețină o melodie care i-a fost pusă cu regularitate (seara la culcare, de exemplu). În cea de-a 26-a săptămână, răspunsul său la sunetele din exterior este măsurabil: inima bebelușului va bate mai rapid atunci când ascultă muzică. În cea de-a 33-a săptămână de sarcină, s-a observat că fătul începe să respire în ritmul muzicii, devenind mai conștient de armoniile muzicale. În cea de-a 38-a săptămână, bebelușul începe să reacționeze diferit la tipurile de muzică pe care le va asculta. Dacă muzica nu-i place, se va agita foarte tare.

Muzica, în special cea clasică, are efecte antalgice, de reducere a durerii și activează scoarța cerebrală în proporție de peste 90%. „Copiii nenăscuți iubesc muzica – aceasta declanșează eliberarea hormonilor fericirii, precum serotonina, ceea ce calmează copilul și chiar îi formează viitoarea capacitate de a se concentra. După naștere, copilul își amintește melodiile dar și starea de bine experimentată intrauterin”, declară Polly Sengupta, citată de hindustantimes.com. „Acest lucru înseamnă că – după ce s-a născut – copilului trebuie să i se pună aceleași melodii ca cele ascultate în perioada intrauterină, pentru a-l calma”. Seara, la culcare, puneți – așadar – o melodie de relaxare, muzică clasică sau pur și simplu un cântecel pentru copii, cu versuri simple, melodie cu care să culcați copilul odată născut.

Audițiile muzicale și lecțiile de muzică

De asemenea, un studiu desfășurat pe o perioadă de doi ani de către The Brain and Creativity Institute (BCI) din cadrul University of Southern California a demonstrat că expunerea la muzică și educația muzicală accelerează dezvoltarea creierului copiilor în regiunile responsabile pentru dezvoltarea limbajului, a abilităților de citire și de exprimare verbală.

Studiul a inclus un grup de 37 de copii copii de 6-7 ani, din cartiere sărace din Los Angeles iar evaluarea s-a făcut prin urmărirea activității electrice din creier, prin scanarea materiei cenușii. Rezultatele au arătat că la copiii care au primit educație muzicală câte șapte ore pe săptămână sistemul auditiv s-a dezvoltat mai accelerat decât la copiii din grupul de test care au fost implicați în alte activități decât în cele

muzicale. Neurologul Assal Habibi care a condus studiul a explicat că sistemul auditiv e stimulat de muzică și că acesta e implicat în procesarea sunetului. Aceasta este esențială în achiziționarea cititului, în dezvoltarea limbajului și într-o comunicare de succes.

Rezultatele „Barometrului Voltaire” pe 2019, care evaluează cunoștințele de grafie ale liceenilor care dau Bacalaureatul în Franța, arată că adolescenții care ascultă muzică rock și metal sunt mai buni la ortografie decât cei care iubesc rap-ul, R’nB sau reggae. Rezultatele au fost publicate de Le Figaro într-un articol din decembrie 2019. Studiul mai arată că adolescenții care au studiat solfegii în afara orelor de școală se descurcă mai bine la ortografie decât ceilalți. Barometrul Voltaire își sprijină rezultatele pe un studiu al Universității din Amsterdam, publicat în 2018 în revista „Frontiers in Neurosciences” și realizat pe un grup de 100 copii cu vârsta de 6-7 ani în Țările de Jos. Studiul demonstra influența pozitivă a lecțiilor de muzică.

Iubitul scriitor britanic Philip Pullman – cu cărți aflate în topul bestsellerurilor New York Times, deținător al Medaliei Carnegie, autor despre care pubicația The Guardian scria că „a restructurat peisajul cărților pentru copii” – este de părere că „toți copiii au nevoie de artă și povești, de poezii și de MUZICĂ la fel de mult pe cât au nevoie de iubre, mâncare, aer curat și joacă”.

Life Solutions își dorește să fie alături de clienții săi, încă dinainte de naștere și mult după ce au devenit parinți, de aceea oferă servicii de recoltare, procesare si stocare celule stem, în cea mai mare bancă de celule stem din Germania, Vita 34.

Pentru o ofertă personalizată, un consultant LifeSolutions vă stă la dispoziție la [email protected] sau la numărul de telefon: +40745.99.00.77.