Dacă pe parcursul sarcinii gravida trebuie să aibă o atitudine optimistă, alegerea locului unde va naște trebuie gândită la rece, luând în calcul scenariile cele mai complicate. Nașterea, fie că este vorba de cezariană, fie de cea pe cale vaginală, poate veni la pachet cu multe complicații, pe care numai un anumit tip de unitaţi spitaliceşti le poate aborda. Recomandăm ca gravida să aleagă din capul locului unitatea care poate acorda asistenţa cea mai calificată. Life Solutions, care a adus în România cea mai experimentată și acrediată bancă de celule stem din Germania, vă prezintă elementele pe care ar trebui să le luați în considerare atunci când faceți o alegere atât de importantă precum locul nașterii.
O alegere precaută ar fi o maternitate de nivel III
În România, unităţile spitaliceşti de stat cu specialitatea „obstetrică, ginecologie şi neonatologie” sunt ierarhizate pe nivele de competență. Maternitățile de nivel III acordă îngrijiri cazurilor celor mai dificile. O alegere precaută ar fi ca gravida să opteze de la bun început pentru o maternitate de nivel III, unde există condiţii adecvate de îngrijire a prematurilor şi a nou-născuţilor patologici. Căutați pe site-urile oficiale ale maternităților din România tipul de acreditare obținut din partea Ministerului Sănătății și Familiei.
Stat vs. privat
Dacă unele spitale private se mândresc cu posibilitatea îngrijirii prematurilor chiar de la vârsta de 24 de săptămâni, trebuie menționat că maternitățile private beneficiază de alte tipuri de acreditări, acordate de către alte foruri din domeniu, precum CONAS – Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor ori au calificări de tipul „cea mai buna maternitate din sistemul privat românesc”, în urma unor studii de „Brand Performance”, pe care e greu să le echivalezi cu acreditările oferite de Minister.
Un alt aspect în optarea pentru spital de stat sau privat e cel legat de partea financiară, pe de o parte și de confort, pe de alta. Apariția unor complicații poate prelungi șederea în spital, pe un număr de zile neprevăzut în contractul inițial cu spitalul privat, factura finală, de la externare, putând fi peste așteptări sau planul făcut acasă.
Pe de alte parte, confortul unei rezerve dintr-un spital privat greu poate fi comparat cu oferta de la stat.
Caracteristicile unităților de rang III
În unităţile de nivelul III sunt îngrijiţi bebelușii născuţi în maternitatea proprie, precum şi nou-născuţii cu risc major, născuţi în unităţile de nivel II şi I transferaţi de la alte spitale. Competenţele unităţilor de nivel III sunt aceleaşi ca la nivelul II, plus diagnosticul şi tratamentul nou-născuţilor cu probleme severe de sănătate și secție de Terapie intensivă. Aici pot fi tratați prematuri sub 1.500 g şi sub 32 săptămâni, nou-născuți cu infecţii sau cu risc de infecţii (congenitale şi materno-fetale ori septicemii care necesită susţinerea funcţiilor vitale o perioadă lungă de timp), prematuri cu instabilitate termică, prematuri cu crize de apnee, pneumonii grave etc.
Maternitățile de nivel trei au obligatoriu două linii de gardă de neonatologie și opt medici specialişti sau primari de neonatologie ori medici specialişti sau primari de pediatrie cu competenta în neonatologie și 12 asistente medicale de pediatrie pe tură. Dotările și echipamentele unei maternități de rang trei respectă, de asemenea, cerințele Ministerului Sănătății și Familiei.
Când nou-născutul din maternitățile de nivel inferior necesită transfer în centrul de nivel III, ca urmare a unor afecțiuni medicale sau chirurgicale apărute imediat dupa naștere, prognosticul rămâne mai rezervat decat al copilului născut într-un centru de nivel III, se vede într-un raport semnat de Silvia Stoicescu, Carmen Voicila și Monica Fedelis de la Maternitatea Polizu din București, intitulat Transportul neonatal: istorie și perspective.
Tot în spiritul acționării precaute, Life Solutions recomandă recoltarea de celule stem la nașterea copilului, din cordonul ombilical. După depozitare, celulele stem din sângele cordonului ombilical poate salva, în viitor, atât viața viitorului adult cât și a fraților bolnavi ai acestuia. Celulele stem sunt folosite în noi și noi terapii. De la an la an se cercetează noi domenii de aplicare a terapiilor cu celule stem.