Într-un interviu acordat la mijlocul lunii februarie, Ducesa de Cambridge a dezvăluit că a recurs la „hypnobirthing” pentru toate cele trei sarcini ale sale. „Nașterea a fost chiar plăcută”, a spus ducesa, datorită recurgerii la această metodă. Life Solutions, compania ce aduce în România prima bancă privată de sânge din cordonul ombilical înființată în Europa, vă prezintă câteva informații despre această metodă şi despre meditațiile ghidate care fac nașterea naturală mai ușoară.
În timp ce Kate Middleton s-a luptat pe parcursul tuturor celor trei sarcini cu „Hyperemesis Gravidarum”, afecțiune ce se manifestă prin stări grave de rău şi greţuri în timpul sarcinii, cu vomă excesivă de-a lungul zilei, a învățat să practice metoda pentru a face mai ușor față stărilor de rău. În podcastul „Happy Mum, Happy Baby”, găzduit de autoarea de bestsellere Giovanna Fletcher, Ducesa de Cambridge a mărturisit că „a realizat puterea pe care mintea o poate avea asupra trupului”, practicând autohipnoză și meditațiile ghidate, asta după ce a încercat „absolut totul pentru a găsi calea de a trece prin stările de rău”.
Kate a rezonat imediat cu metoda „hypnobirthing”, ce cuprinde diverse căi de relaxare, tehnici de respirație și autohipnoză, pentru relaxarea corpului în timpul travaliului și al nașterii. Printr-o combinație de muzică, vizualizare, gânduri pozitive, sugestii verbalizate, se poate obține o stare generală de bine, chiar în timpul travaliului. „Am realizat că e ceva ce pot controla cu adevărat pe parcursul travaliului”, a mai spus ducesa.
Ce este „Hypnobirthing-ul”?
Hypnobirthing este mai degrabă o filozofie de viață decât o simplă tehnică de naștere. Fondatoarea metodei, Marie Mongan, ne amintește că nașterea nu este ceva de temut, ci este o expresie naturală a vieții. Prin autohipnoză și meditații ghidate plus tehnici de relaxare, gravida va fi capabilă să-și învingă fricile din subconștient, ce blochează nașterea și creează tensiune musculară care aduce cu sine durere în timpul nașterii. În starea de relaxare, crește semnificativ secreția de endorfine, mai puternice decât morfina, atenuând până la dispariție durerea și – în același timp – blocând secreția de cathecolamine, hormonii stresului, a căror secreție generează accentuarea durerii în travaliu și la naștere.
Cu această metodă, oboseala în timpul naşterii este redusă, iar mama va rămâne în formă maximă, se va simţi trează şi plină de energie pe tot parcursul naşterii, iar faza de dilatare se va scurta cu câteva ore bune, spun cei care promovează sau adoptă metoda.
În faza de expulzie, mama îşi va asculta propriul corp şi impulsurile acestuia, pentru a lăsa copilaşului propriul ritm de coborâre, în loc să împingă până la epuizare, spun promotorii metodei Hypnobirthing. Acest lucru poate fi realizat cu o tehnică specială de respiraţie şi cu o poziţionare specifică, favorizând o naştere cu perineu intact, fara rupturi sau fisuri.
Nu mai sunt necesare la naştere multe dintre intervenţiile medicale de rutină precum: anestezia, episiotomia, şi alte intervenţii cu produse chimice de sinteză care să grăbească/încetinească artificial procesul naşterii, spun promotorii Hypnobirthing.
Metoda se predă și în România, online sau în cadrul unor cursuri de grup.