Categorii
Sfaturi pentru gravide

Sarcina pe vremea coronavirusului

COVID-19 a devenit o realitate tot mai amenințătoare. Europa are zone în carantină, Italia fiind lovită de o situație greu de manageriat: de la începutul săptămânii, 18.000 de noi cazuri și 100 decese. În România, de la începutul anului au intrat din Europa peste 40.000 de români, în mod evident un factor major de risc.

Life Solutions, ce aduce în România cea mai experimentată bancă privată de celule stem din Europa – Vita 34, oferă cititoarelor sale câteva informații despre coronavirus, mai ales că gravidele experimentează schimbări imunologice pe parcursul sarcinii, ce le fac mai susceptibile a contracta infecții respiratorii virale, inclusiv COVID-19.

Femeile însărcinate riscă forme mai agresive ale bolilor, morbiditate și chiar mortalitate comparativ cu

populația generală, după cum s-a observat în cazurile de gripă sau de alte infecții respiratorii, inclusiv

SARS-CoV (Sindromul respirator acut sever) ori MERS (Sindromul respirator al Orientului Mijlociu), scrie site-ul oficial al Centrelor pentru controlul bolilor și prevenție din SUA.

Femeile însărcinate trebuie să respecte cu strictețe măsurile de igienă pentru a evita infecțiile – spălatul mâinilor, dezinfectarea suprafețelor cu care intră în contact (birou, laptop etc.) și să evite băile de mulțime (mijloace de transport în comun, săli de cinema etc.) plus contactul cu persoanele bolnave.

Riscă femeile gravide infectate cu COVID-19 să piardă sarcina?

Până în acest moment, nu există date despre o evoluție defavorabilă a sarcinii la gravidele cu coronavirus. S-a observat numai naștere prematură la câteva cazuri. Dar pierderea sarcinii sau nașterea unui făt mort s-au observat în cazurile de infecție cu virusuri din familia coronavirusului – SARS-CoV și MERS-CoV. Febra ridicată în primul trimestru al sarcinii crește riscul unor defecte ale copilului, observate la naștere.

Pot femeile gravide să transmită coronavirusul fetusului sau nou-născutului (transmitere pe verticală)?

Până în acest moment nu există foarte multe date pentru a se putea face o statistică, dar cazurile semnalate până în acest moment – semnalate în câteva reviste de specialitate – au arătat că niciunul dintre copiii născuți din mame cu COVID-19 nu au ieșit pozitivi la testele de sânge pentru acest virus. Coronavirusul nu a fost detectat nici în mostre de lichid amniotic ori laptele matern.

Au voie să alăpteze femeile cu coronavirus?

Transmiterea acestui virus se face prin picăturile provenind de pe căile respiratorii, pe care o persoană le

emană când strănută sau tușește, asemenea cazurilor altor infecții respiratorii. Sunt câteva excepții care fac interzisă alăptarea la sân – mamele cu hepatite și cele care au urmat tratament chimioterapeutic. Nu există date până în acest moment dacă laptele matern ar putea contamina copilul cu coronavirus. S-a observat, însă, că lăuzele care alăptează infectate cu SARS-CoV aveau anticorpi pentru acest virus în lapte. Centrele pentru controlul bolilor și prevenție din SUA recomandă alăptarea copilului după ce mama purtătoare de coronavirus și-a dezinfectat mâinile și după ce și-a pus o mască de protecție pe față. Oricum, orice decizie trebuie luată împreună cu medicul care îngrijește proaspăta mămică.

 

sarcina pe timp de Coronavirus