Categorii
Sfaturi pentru gravide

De la A la Vernix. 20 de termeni medicali pe care trebuie să îi știe gravida

Perioada sarcinii este una plină de necunoscut, cu schimbări fizice și emoționale ce pot lua prin surprindere viitoarea mamă. Acestora se adaugă noi și noi informații ce vin ca o cavalcadă de la

medicii care se ocupă de gravidă. Life Solutions, compania ce aduce în România cea mai mare bancă privată de sânge din cordonul ombilical din Germania, anume Vita 34, vă prezintă termenii medicali cu care este cel mai probabil să vă întâlniți pe parcursul celor nouă luni.

Apgar

Scorul Apgar reprezintă un sistem standard de evaluare clinică rapidă a nou-născutului, imediat după naștere (la 1 minut, respectiv la 5 minute). Bebelușului îi sunt evaluate culoarea pielii, frecvența cardiacă, reactivitatea la stimuli, tonusul muscular și respirația , apoi se acordă o notă de la 1 la 10.

Braxton Hicks

Sunt contracții predictive. Apar dupa a 20-a saptamâna de sarcina. În timpul lor, mușchii uterului se flexeaza și se pregătesc pentru contracții reale, care vor împinge bebelușul pe lume.

Contracțiile prodromale

Se întâmplă să le experimentezi cu câteva săptămâni, zile sau ore înainte de apariția adevăratului travaliu. Aceste contracții sunt uneori puternice, mai mult regulate și – de cele mai multe ori – mai lungi că durată decât contracțiile Braxton Hicks.

Diabet gestațional

O tulburare metabolică temporară ce debutează în cursul sarcinii, cel mai frecvent dupa săptămâna 24. Dintre consecințele posibile enumerăm creșterea greutății fătului fără maturare, risc crescut de diabet pentru viitorul adult, creșterea producției de lichid amniotic, creșterea riscului de naștere prematură.

Distocie

Cunoscută și sub denumirea de „eșecul progresului”, distocia la naștere se caracterizează printr-o încetinire accentuată sau chiar oprire a coborârii fătului către cervixul dilatat în timpul travaliului.

Dopul gelatinos

Desprinderea mucusului pregătește colul uterin pentru marele eveniment – nașterea. Colul se înmoaie și se scurtează. Acest lucru determină ca dopul, care a sigilat intrarea în uter în timpul

sarcinii, să cadă. Dopul este asemănător unei bucăți de jeleu care adesea e amestecat cu sânge mai proaspăt, de culoare roșie sau vechi, de culoare maronie, acumulat în timp.

Epiziotomia

Secționarea mucoasei vaginale și a mușchilor superficiali ai perineului cu scopul de a facilita expulzia fatului în cursul unei nașteri. Epiziotomia este una din cele mai frecvente proceduri medicale realizate în cazul femeilor care nasc.

Hypnobirthing

Autohipnoză și meditațiile ghidate pentru a face față stării de rău din timpul travaliului. Metoda

cuprinde diverse căi de relaxare, tehnici de respirație pentru relaxarea corpului. Printr-o combinație de muzică, vizualizare, gânduri pozitive, sugestii verbalizate, se poate obține o stare generală de bine, chiar în timpul travaliului.

„Iluminare”

Legată de căderea dopului gelatinos, iluminarea este o ușurare a presiunii exercitate asupra stomacului și a plămânilor, pe măsură ce copilul se mișcă în jos.

Inducerea travaliului

O procedură pe care medicii o folosesc pentru a stimula travaliul cu medicamente şi tehnici medicale. În mod ideal, travaliul este lăsat să îşi urmeze cursul natural. Cu toate acestea, în unele situaţii, este posibil să îţi fie recomandată inducerea travaliului.

Lanugo

Este un păr fin care acoperă umerii, spatele, fruntea și tâmplele nou-născutului.

Lichidul amniotic

Lichidul amniotic este un fluid transparent, ușor gălbui care înconjoară fătul în timpul sarcinii. Este localizat în sacul amniotic, în care fătul se dezvoltă. Fătul plutește în acest lichid amniotic. Lichidul amniotic conține elemente vitale, precum nutrimente, hormoni și anticorpi care să combată infecțiile.

Meconiu

Meconiul este primul scaun al bebelușului, despre care se crede că este steril, în contrast cu un scaun obișnuit de nou născut, care e colonizat de bacteriile din colostru și lapte matern.

Perineu

Țesutul care susține organele pelvine. Ruptura de perineu este o afecțiune care apare în majoritatea cazurilor la femeile care au născut unul sau mai mulți copii pe cale naturală.

Placenta previa

Placenta este o structura care se dezvoltă în interiorul uterului, în timpul sarcinii, oferind oxigen și substanțe nutritive bebelușului. Placentă Praevia are loc atunci când placenta unui bebeluș acoperă total sau parțial colul uterin al mamei. Poate cauza sângerări severe în timpul sarcinii și în timpul travaliului.

Preeclampsia

O tulburare a sarcinii caracterizată prin presiune mare a sângelui și un numar mare de proteine în urina. Poate fi fatală pentru făt.

Ruperea membranelor

Cunoscută popular și ca ruperea apei.

„Spectacolul sângeros”

Spectacolul „sângeros” are loc atunci când mucusul se desprinde și iese din colul uterin. Este un semn că lucrurile se mișcă în direcția bună, dar nu înseamnă neapărat că foarte curând veți intra și în travaliu.

S-ar putea ca momentul culminant, adică nașterea, să întârzie, iar căderea dopului gelatinos să însemne că fătul abia se aranjează în pelvis și se pregătește de venirea pe lume.

Testul nonstres

Testul fetal non-stres (NST) este un test simplu, neinvaziv efectuat în timpul sarcinii, după săptămâna 28. Mai este cunoscut și sub denumirea de test de monitorizare a bătăilor cordului fetal sau cardiotocograma și presupune monitorizarea mișcărilor fetale, frecvenței cardiace fetale și modificarea ritmului cardiac în timpul mișcărilor fetale.

Vernix

Vernix caseosa este stratul gros și alb, cu o textură brânzoasa, în care sunt acoperiți nou-născuții,  Principalul său scop este să ajute la protejarea pielii delicate a fătului de calitatea acidă a lichidului amniotic și la menținerea infecțiilor la un grad scăzut.