Categorii
Sfaturi pentru gravide

Sarcina pe săptămâni: la ce să ne așteptăm

Sarcina poate să țină chiar sub 37 de săptămâni, fără ca fătul să fie afectat

Când așteptăm cu febrilitate să devenim mămici, determinarea HCG din sânge e cea mai rapidă cale de a afla răspunsul. Cu ajutorul acestui test se poate confirma prezenţa unei sarcini la numai 6-10 zile de la implantarea ovulului fecundat. Dacă nu bănuim că am fi putut rămâne însărcinate, iar menstruația întârzie, un test de sarcină e cea mai la îndemână cale pentru a afla răspunsul la întrebarea „sunt sau nu însărcinată?”. Majoritatea testelor de sarcină funcționează după același principiu: detectează hormonul sarcinii, anume Gonadotropină Corionică Umană (HCG), din urină.  Așadar, un test de sarcină va pune în evidență dacă sunteți sau nu însărcinată; testul de sarcină se face – însă – la aproximativ o săptămână după întârzierea ciclului menstrual. Life Solutions vine în sprijinul viitorilor părinți cu informații despre ce se întâmplă în fiecare moment al sarcinii, dar și cu o  ofertă – în contextul pandemiei, familiile care au dificultăți financiare și pot considera costurile recoltării celulelor stem greu de onorat, vor fi susținute. Mai multe detalii, pe pagina oficială a Life Solutions: https://lifesolutions.ro/campanie-lunara-semneaza-acum/.

Odată cu instalarea sarcinii, viitoare mămică e bine să abordeze această noutate din viața ei pas cu pas. Să abordeze sarcina pe săptămâni, astfel încât să înțeleagă prin ce trec ea și bebelușul în fiecare moment.

Săptămânile 0-8

La trei săptămâni după ultimul ciclu, ovulul fertilizat se mișcă încet de-a lungul tubului falopian spre uter. Până în săptămâna 8 de sarcină fătul este foarte vulnerabil, organele lui (de ex., inima) începând să se dezvolte. În timpul acestor săptămâni orice mănânci sau bei, alcoolul, fumatul sau substanțele la care ești expusă pot să afecteze copilul.

Saptămânile 9, 10, 11, 12

Acum fața bebelușului se formează încet, iar ochii sunt mai evidențiați și au căpătat culoare. Poate te vei simți obosită și slăbită, dar starea de rău va trece curând. Dacă ai peste 35 ani a avea grijă de tine pe perioada sarcinii îi va permite copilului tău să aibă un început de viață bun. Deși multe femei vor naște copii sănătoși, este important să înțelegi care sunt riscurile și să te informeazi despre testele prenatale pentru depistarea anomaliilor cromozomiale.

Săptămânile 13, 14, 15, 16

La 14 săptămâni, bebelușul are circa 85 mm lungime în total. Sexul copilului va deveni vizibil în această săptămâna sau în cele care vor urma. În cazul fetițelor, încep să se formeze foliculii ovarieni. La băieți apare prostata. Dacă te-ai simțit până acum obosită, din săptămâna 13-14 te vei simți mai bine.

Săptămânile 17, 18, 19, 20

Corpul bebelușului crește tot mai mult, iar capul și corpul sunt mai proporționate. Copilul își flecteaza și întinde frecvent mâinile și picioarele – mișcări pe care vei începe să le simți din ce în ce mai mult în săptămânile care urmează.

Săptămânile 21, 22, 23, 24

Copilul devine mai activ și, pe măsură ce începi să-l observi mai bine, vei începe să remarci un anumit tipar al mișcărilor.  Atunci când ești însărcinată în săptămâna 24, bebelușul are o șansă de supraviețuire dacă se naște
acum, față de bebelușii care se nasc mai devreme, deoarece aceștia din urmă nu au dezvoltați
plămânii și alte organe vitale.

Săptămânile 29, 30, 31, 32

Capul copilului este din ce în ce mai mare pentru a permite creierului să se dezvolte. Aproape toți copiii reacționează la sunete și lumina la sfârșitul celei de-a 29-a săptămâni. La 32 de saptămâni bebelușul este deja întins cu capul în jos, gata să se nască.

Săptămânile 33, 34, 35, 36

Oasele bebelușului încep să se întărească, deși oasele capului mai sunt înca moi și încă
nesudate pentru a facilitate trecerea prin canalul uterin. Dacă încă nu ai început să-i vorbești, acum – la 34 de săptămâni – poate fi un moment bun, deoarece în această săptămâna auzul lui va fi complet dezvoltat.

Săptămânile 37, 38, 39, 40

La 37 de săptămâni sarcina este considerată la termen. În săptămâna 37 de sarcină sau la 35 de săptămâni după concepție, copilul este considerat la termen. Organele copilului pot acum funcționa singure. Lichidul amniotic devine un reziduu, numit meconiu, în intestinele bebelușului, iar părul moale (lanugo) care a acoperit bebelușul până acum a dispărut deja.