Categorii
Sfaturi pentru gravide

Menstruație neregulată sau lipsa menstruației? Pot rămâne însărcinată? Cauzele amenoreei

E posibil să ovulați chiar după o perioadă de lipsă a menstruației.

 

Dacă sunteți la vârsta reproductivă și nu aveți menstruație dar vreți să rămâneți gravidă, trebuie să vorbiți cu un medic de familie, ginecolog sau endocrinolog. Life Solutions vine cu noi informații utile viitorilor părinți și celor care vor să obțină o sarcină. În plus, are o ofertă Black Friday de nerefuzat: www.lifesoltions.ro/campanie-black-friday

După ce aveți un ciclu normal, înseamnă că aveți ovulație și puteți rămâne însărcinată. Ați putea rămâne însărcinată chiar înainte de ciclu deoarece ovulația are loc la circa două săptămâni înainte de menstruație, spune Brian M. Berger, endocrinolog specializat în reproducere umană la Boston IVF. După acest interval, medicii recomandă să incercați să rămâneți însărcinată timp de un an dacă aveți sub 35 de ani sau șase luni dacă aveți peste 35 de ani. Dacă nu rămâneți însărcinată în acest interval, vorbiți cu un ginecolog sau cu un endocrinolog specializat în reproducere.

 

De ce nu aveți menstruație?

Termenul medical pentru lipsa ciclului menstrual este amenoreea. Aceasta poate avea numeroase cauze.

Pilulele contraceptive. Anumite contraceptive pot opri menstruația. Medicul trebuia să vă spună acest lucru când vi le-a prescris.

Greutate sub normal. În caz de obezitate, prea multă grăsime derutează echilibrul hormonal normal al corpului. Dacă aveți greutatea sub cea normală, lipsa grăsimii poate dezactiva ciclul reproducător. Dacă aceasta este problema, revenirea la greutatea normală va reporni ciclul.

Sportul sau lipsa grăsimii corporale. Puteți fi o sportivă care are indicele de masă corporala normal. Totuși, nu greutatea corpului condiționează ciclul reproducător – ci cantitatea de grăsime. Atleții pot avea un procent ridicat de masă musculară și unul redus de masă grasă. Aceasta face ca ciclul menstrual să fie neregulat sau să se oprească cu totul. Exercițiile fizice exagerate pot face de asemenea ca ciclul să fie neregulat sau să se oprească.

Alte tratamente. Și alte tratamente pot opri ciclul menstrual: unele medicamente psihoactive, chimioterapia, tratamentul alergiei, tratamentul hipertensiunii.

Obezitatea. Este una dintre cele mai răspândite cauze ale infertilității. Femeile obeze pot avea ciclul menstrual neregulat și, în anumite cazuri, ciclul lor se poate opri complet. Pierderea în greutate poate reporni sau regla ciclul.

Afecțiunile care mai provoacă amenoreea sunt insufiiența ovariană, dezechilibrul hormonal, Sindromul ovarului polichistic, afectare uterină sau menopauza tipurie. Un specialist în fertilitate vă va recomanda tratamentul necesar pentru obținerea unei sarcini, în cazul în care suferiți de una dintre aceste afecțiuni.