Categorii
Sfaturi pentru gravide

Patru moduri de a face față izolării, ca proaspătă mămică

Multe lucruri s-au schimbat pentru proaspetele mame în contextul pandemiei de coronavirus.

„A fi părinte nu este ceva ce se poate face din izolare”, susține Samantha Meltzer-Brody, doctor în medicină, director al Centrului UNC pentru tulburările de comportament al femeilor din Chapel Hill, Carolina de Nord. Să fii proaspăt părinte e dificil. Însă epidemia de Covid-19 a accentuat factorii normali de stres care vin la pachet împreună cu nașterea unui copil, făcând lucrurile și mai dificile. Life Solutions, partenerul exclusiv în România al specialistului în celule stem recoltate la naștere Vita 34, vine în întâmpinarea nevoii de informare a cititoarelor cu câteva strategii de diminuare a anxietății mămicilor pe timp de pandemie.

Femeile primesc mai puține îngrijiri postpartum la spital, pe măsură ce instituțiile sanitare se grăbesc să externeze pacienții și tot mai multe cadre medicale sunt relocate pentru îngrijirea pacienților cu Covid-19, scrie publicația Parents. Distanțarea socială, regulile de a sta acasă, vizitele anulate lasă niște goluri care îi obligă pe părinți să aibă grijă de copii fără ajutorul pe care, de obicei, îl primeau din exterior, iar asta e un factor ce accentuează anxietatea.

Iată ce se poate face:

Soluția telemedicinei:

Teleterapia poate să ajute mămicile cu prezența unui profesionist în sănătate mintală prin telefon sau videoconferință. Posibilitatea de a vorbi cu un specialist direct de pe canapea va putea ajuta și la depășirea barierelor legate de mersul la tratament, ceea ce implică sentimente de vinovăție, rușine și stigmatizare. În afară de sănătatea mintală, pandemia a forțat și alte ramuri medicale – consultanții de lactație de exemplu sau terapeuții – să dea consultații online. Pașii sunt intrarea într-un webinar, podcast sau Instagram Live și intrarea pe un grup online de suport.

Uneori, simplul fapt de a avea pe cineva care să asculte și care a fost în situația ta și tu nu ești singurul/singura care se simte cumva poate ajuta. De aceea, grupurile virtuale de suport joacă un rol foarte necesar pentru noii părinți.

Însă alte forme de ajutor – ajutorul la curățenie, o doică pentru noapte sau postpartum, nu sunt posibile în timpul pandemiei. Totuși, cateringul acasă poate ajuta. Și, dacă ai un partener, este o idee bună să împărțiți sarcinile. Faci ceea ce trebuie ca să ai grijă de tine. „Este dificil, dar te ajută să găsești timp să te bucuri de o baie în timp ce bebelușul doarme”, susține doctor Meltzer-Brody.

  Aceptați să fiți un părinte „suficient de bun” și atât

Cel mai probabil, ați mai auzit că a avea așteptări realiste ca proaspăt părinte te va ajuta să accepți o situație dificilă. Însă, în pandemie, trebuie să ai o atitudine și mai tolerantă. „Este nerealist să crezi că le vei face pe toate – că vei fi părinte, că vei da lecții, că vei lucra, că te vei îngriji – fără eșecuri” – susține Ryder. Dacă crezi că situația ta nu se potrivește cu standardele tale, încearcă să accepți că ești un părinte „suficient de bun”. Este un concept venit din partea pediatrului și psihanalistului D.W. Winnicott, care spune că părinții trebuie să țintească pentru un parenting „adecvat” dar nu unul „perfect” – pentru a găsi echilibrul între a fi părinte și propriile nevoi.

Să dai un scop spațiului

Să găsești o ordine atunci când muncești/crești copilul/faci curat/faci sport în același spațiu poate fi dificil. Bellenbaum sugerează că e bine să dai fiecărui spațiu din casă o funcțiune strictă. Poate că lucrezi în locul de luat masa, faci sport în subsol, și dormi în dormitor. „Nu avem luxul de a avea timp între două spații, dar putem desemna o zonă strictă pentru fiecare activitate”.

Și ritualurile ajută. Dacă lucrezi la calculator și auzi că plânge copilul? Simplul gest de a te putea întoarce să vezi înainte să mergi la bebeluș poate crea o tranziție de la un spațiu la altul, și să te facă să nu fii nevoit să le faci pe toate odată (chiar dacă o faci).

Să îți vizitezi familia și prietenii în mediul virtual

„E nevoie de creativitate pentru a găsi moduri de a asigura o susținere socială pentru a umple aceste goluri”, susține doctorița Meltzer-Brody,citat de revista Parents. Însă adunările în mediul virtual pe Zoom sau pe FaceTime sunt importante, susține ea.

Gestul de a te orienta pe lucruri pe care le poți controla (a-ți vedea familia, fie și online) și acceptarea că alte lucruri nu se pot face (să îi vezi în persoană) este un concept numit „acceptare radicală” – și te poate ajuta să găsești confort chiar în vremuri nesigure, susține ea.