Categorii
Sfaturi pentru gravide

Medicația și alăptarea sunt compatibile? Iată ce medicamente ajung, prin lapte, la bebeluș

Alăptarea este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poate face proaspăta mamă pentru bebelușul ei. Este atât de importantă încât – chiar pe timp de pandemie – mămicile bolnave de COVID-19 sunt lăsate în multe spitale europene să își alăpteze nou-născutul, bineînțeles purtând mască. Alăptarea la sân se permite chiar și în cazul administrării la femeia care tocmai a născut a medicamentului numit Plaquenil, prezent în protocoalele de tratament a pacientelor cu COVID-19.

Life Solutions, partenerul exclusiv în România al specialistului în celule stem recoltate la naștere Vita 34, vine în întâmpinarea nevoii de informare a cititoarelor sale cu un nou articol legat de perioada imediat următoare nașterii. Totodată, Life Solutions și Vita 34 atrag atenția că celule stem recoltate la naștere s-a dovedit că pot trata complicațiile respriratorii ale pacienților bolnavi de COVID-19 (https://lifesolutions.ro/2020/11/01/potentialul-extraordinar-al-celulelor-stem-mezenchimale-in-tratarea-covid-19/).

Revenind la medicamentele permise în timpul alăptării la sân a sugarului, proaspăta mămică trebuie să știe că suplimentele ce se iau pentru a pregăti corpul de o eventuală luptă cu coronavirusul sunt permise în alăptare. Femeia care alăptează poate lua combinația de Detrical 2000, Zinc, Vitamina C, Plaquenil și Quercitină, combinație care – se pare – diminuează riscul unr forme severe de COVID-19.

Life Solutions recomandă, totodată, consultarea listei de medicamente permise în perioada alăptării emisă de Ministerul Sănătății. O altă sursă pe care se poate conta este website-ul e-lactancia.org, unde veți găsi informații despre potențialul de risc al fiecărui medicament în parte. Veți citi că, de exemplu, banala aspirină are un oarecare risc fiind excretat în cantități mici în laptele matern. E de preferat să nu se facă tratament pe termen lung atunci când femeia alăptează, altfel riscă efecte secundare posibile (hemoliză, timp de sângerare prelungit și acidoză metabolică). Spre exemplu aspirina nu este recomandată la copiii sub 12 ani fiind asociată cu Sindromul Reye, cu potențial fatal și ce trebuie tratat ca o urgență medicală.

Pe de altă parte, atât de des folositele Ibuprofen și Paracetamol, nerecomandate în sarcină, pot fi luate pe timpul alăptării. Totuși, specialiștii avertizează că pot să apară probleme dacă aceste două medicamente sunt utilizate pe termen lung.

Există și câteva medicamente ce nu sunt indicate mamelor care alăptează. Printre acestea se numără antineoplazicele. Medicamente anticancer utilizate în chimioterapie sunt considerate incompatibile cu alăptarea, deoarece chiar și niveluri foarte scăzute pot fi toxice pentru sugar.