Știm că multe viitoare mămici și-au pus deseori întrebarea dacă este sigur să se vaccineze în perioada sarcinii pentru a evita contactarea virusului și eventualele complicații ce pot apărea, ori dacă ar fi mai bine să aștepte până la terminarea sarcinii și a perioadei de alăptare.
Life Solutions, specialistul german în recoltarea și stocarea celulelor stem la naștere, vine în ajutorul tău pentru a te informa și în legătură cu acest subiect extrem de delicat. Știm că deciziile legate de sănătate sunt întotdeauna cele mai grele, că trebuie să cântărești cu atenție riscurile și beneficiile și să te informezi din surse sigure pentru a fi împăcată că ai luat decizia cea mai bună. Acest lucru se aplică atât în cazul recoltării celulelor stem la naștere, cât și în cazul administrării unui vaccin. De aceea, am adunat câteva informații pentru ca toate viitoarele mămici să poată lua hotărârile cele mai bune pentru sănătatea lor și a familiei.
Ce vaccinuri împotriva Covid-19 există în România?
Vaccinurile existente și aprobate pe piața europeană împotriva covid-19 sunt: BioNTech Pfizer și COVID-19 Vaccine Moderna. Ambele vaccinuri sunt dezvoltate conform aceleiași tehnologii, bazate pe ARN mesager (ARNm). Conform platformei naționale de vaccinare (https://vaccinare-covid.gov.ro), acest tip de vaccin învață corpul să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul. Anticorpii sunt pregătiți să lupte cu virusul real atunci când persoana vaccinată este expusă la infecția cu SARS-CoV-2. ARN-ul mesager pătrunde în celulele umane, unde transmite informația necesară producerii proteinelor proprii virale, față de care, ulterior, se vor dezvolta anticorpii. Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane într-un interval de până la 5-7 zile și nu influențează în vreun fel ADN-ul celular, având în vedere că nu pătrund în nucleu.
Am voie să mă vaccinez dacă sunt însărcinată?
Deși există numeroase alte vaccinuri care sunt aprobate și testate pentru a fi administrate în siguranță și femeilor însărcinate, vaccinurile împotriva virusului SARS-Cov-2 nu au încă suficiente date care să indice faptul că este sigur pentru gravide, ori pentru femeile care alăptează. Studiile preclinice nu arată că ar exista efecte dăunătoare asupra fertilității, sarcinii sau a fătului.
Ambele vaccinuri împotriva covid-19 disponibile au demonstrat că sunt sigure și eficiente după toate testele efectuate, nu conțin organisme care să se înmulțească în corp, astfel că nu pot infecta copilul din burta mamei, însă din cauza faptului că nu au fost testate pe femei însărcinate sau care alăptează, se recomandă consultarea prealabilă a medicului pentru a fi luate în considerare riscurile și beneficiile individuale.
De exemplu, în Marea Britanie, Comitetul Mixt pentru Vaccinare și Imunizare (JCVI) a recunoscut că beneficiile potențiale ale vaccinării sunt deosebit de importante pentru unele femei însărcinate. Aceasta include persoanele care prezintă un risc foarte mare de a lua infecția sau cele cu afecțiuni clinice care prezintă un risc crescut de a suferi complicații grave din cauza COVID-19. În aceste condiții, se recomandă discuțiile pacienților cu medicii lor și luarea în calcul a posibilității de imunizare împotriva Covid-19.