În filme și seriale, începerea travaliului e mereu prezentat ca un lucru exploziv și evident. Dar în viața reală, travaliul poate avea forme diferite. Iată câteva semne că a început travaliul.
Când începe travaliul, e clar că ești pe cale să devii părinte. Life Solutions, specialistul german în recoltarea și stocarea celulelor stem la naștere, vine în ajutorul tău pentru a te pregăti pentru naștere. Iar în luna februarie, vine și cu o ofertă specială: 40% reducere la ratele lunare pentru kitul de celule stem ales.
Când vine vorba de semne că a început travaliul, este important de știut că femeile au corpuri foarte diferite și, de aceea, lucrurile se pot declanșa în moduri diverse. Unele mămici au parte de o declanșare înceată și cu multe semnale ale corpului. Altele abia au parte de o avertizare. Dar există câteva semne la care orice femeie pe cale să devină mamă ar trebui să fie atentă.
Contracții
Uterul se încordează și se relaxează pe măsură ce se pregătește să-l împingă afară pe cel mic. Acest mecanism provoacă durere care, cel puțin la început, se aseamănă destul de mult cu crampele menstruale. Durerea crește în intensitate pe măsură ce nașterea se apropie. Atunci când contracțiile sunt și mai puternice, vin la intervale regulate și au o frecvență mai ridicată, e un semn bun că a început travaliul.
Atunci când contracțiile nu sunt regulate și dispar atunci când schimbi poziția corpului, e posibil să fie vorba de contracții Braxton-Hicks, care nu sunt durerile nașterii, ci un mod pentru ca trupul să exerseze nașterea din viitor.
Contracțiile autentice nu se opresc, orice ai face și cresc constant în intensitate/ Durează între 30 și 70 de secunde.
Dureri de spate
Durerile de spate sunt comune în timpul sarcinii și apar cel mai probabil din cauza stresului suplimentar asupra mușchilor spatelui și burții. De obicei, masajele sau gheața ajută. Dar, daca travaliul a început, atunci durerile de spate, mai ales în partea de jos a coloanei, nu pot fi ameliorate. Aceste dureri pot face parte din contracții. Durerea începe de obicei în spate și apoi se mută în partea din față a corpului.
Ruperea apei
Bebelușul crește în sacul amniotic, un sac plin cu un fluid protector, care se rupe atunci când a venit vremea ca cel mic să vină pe lume. Procesul nu e neapărat însoțit de un zgomot, ca în filme. Fluidul se poate scurge rapid de-a lungul picioarelor sau poate doar să se prelingă încet.
Dacă s-a rupt apa, e momentul pentru mers la spital. Însă travaliul poate să înceapă și fără acest pas. Doctorul poate să rupă apa pentru a grăbi sau induce travaliul.
Secreție cu consistență gelatinoasă
În timpul sarcinii, un dop de mucus blochează colul uterin. Pe măsură ce acesta devine mai sensibil și mai mare pentru a pregăti travaliul, acest dop este eliberat. Are consistența gelatinei sau jeleului și are o culoare rozalie sau maro. Poate să fie într-o bucată mică sau mai multe. Dar acest lucru se poate întâmpla înainte de travaliu, deci nu e musai să mergi la spital imediat ce se întâmplă.