Categorii
Sfaturi pentru gravide

Restricții pentru gravide la condus, la tocuri și la zboruri

Sarcina aduce viitoarei mame o mulțime de „complicații” în ceea ce privește schimbările hormonale și ale corpului. Multe activități de zi cu zi nu mai sunt chiar fezabile și ar putea fi interzise de medic.

Life Solutions, specialistul german în recoltarea și stocarea celulelor stem la naștere, vine în ajutorul viitoarelor mămici pentru ca informarea și sprijinul în perioada sarcinii să fie cât mai la îndemână. Iar începând de la 1 aprilie până la 5 mai, vine și cu o ofertă specială: stocarea pe 25 de ani a celulelor stem recoltate costă doar 1.200 de euro, preț redus de la 2.595 de euro, un cadou perfect de la Iepurașul de Paște!

Corpul se schimbă foarte mult în timpul sarcinii, la fel și nevoile lui. Iată cam care sunt interdicțiile de care ai putea avea parte până după naștere și de când intră „în vigoare”.

Tocurile înalte, doar la ocazii speciale

Atunci când porți tocuri, poziția corpului tău se modifică ușor, și asta pune presiune mai mare asupra spatelui și articulațiile de la nivelul genunchilor și gleznelor. Dar dacă adaugi și sarcina în această ecuație, problema devine mai complicată. În timpul sarcinii ligamentele care mențin articulația stabilă devin mai laxe. Acest lucru se întâmplă din cauza relaxinei, un hormon care pregătește pelvisul pentru naștere.

Poți să porți pantofi cu tocuri, dar nu foarte des și nu pentru perioade îndelungate de timp. Din trimestrul al treilea de sarcină, pantofii cu toc înalt ar putea accentua procesul natural de umflare al gleznelor și picioarelor care se petrece de obicei în această perioadă. E recomandat în schimbi să porți încălțări comfortabile.

Însărcinată și la volan?  

Nu există restricții propriu-zise și general valabile pentru cum să îmbini sarcina cu șofatul. Dar există câteva recomandări pe care le-ai putea discuta cu medicul tău. În primul rând, e bine să te asiguri că te simți confortabil și că poți conduce în siguranță, cu accesul la toate obiectele de care ai nevoie – schimbător de viteze, pedale, etc.

Centura de siguranță este esențială pentru protecția ta și a copilului tău. De asemenea, potrivit recomandărilor de siguranță, distanța dintre burta gravidei și volan ar trebui să fie în jur de 25 de centimetri. Când discuți șofatul cu medicul obstetrician, nu uita de niciun simptom relevant: lipsă de somn, umflături ale picioarelor sau pierderea flexibilității corpului.

Până când poți zbura?

Dacă vrei să ai parte de o ultimă vacanță înainte de naștere, perioada ideală este trimestrul al doilea, între săptămânile 14 și 27. Primul trimestru poate fi mai dificil pentru din cauza grețurilor care pot fi amplificate de schimbările de altitudine.

Sarcinile cu risc ar trebui să excludă complet călătoriile cu avionul, de dragul siguranței tale și a celui mic.

Înainte de a te decide să zbori, află politica liniei aeriene legate de sarcină. Unele nu mai îmbarcă pasagere după 28 de săptămâni de sarcină, în timp ce altele le lasă pe gravide să mai călătorească până la 30 de zile înainte de data preconizată a nașterii.

Însă dacă îți făceai griji, să știi că porțile de scanare din aeroport nu pun sarcina în pericol.