Categorii
Sfaturi pentru gravide

Sportul în timpul sarcinii: recomandări și contraindicații

Activitatea fizică în timpul sarcinii e sănătoasă și chiar recomandată. Dar nu orice tip de sport e benefic pentru tine în această perioadă.

Sarcina este o perioadă a schimbărilor majore, și pentru corp, și pentru minte. Life Solutions, specialistul german în recoltarea și stocarea celulelor stem la naștere, vă oferă informațiile de care aveți nevoie pentru a fi siguri că luați cele mai bune decizii pentru bebelușul vostru, dar și pentru adultul care va deveni acesta.

Sportul în timpul sarcinii ajută la asigurarea unei stări bune de sănătate pentru bebeluș, dar și pentru mamă.

Ce fel de sport poți practica pentru a rămâne în formă e o discuție importantă de avut cu medicul tău, pentru că depinde foarte mult de la caz la caz. Există însă niște reguli generale care îți pot da o idee despre ce fel de activitate fizică vei putea face.

În primul rând care sunt sporturile recomandate și sigure pentru femeile însărcinate? Înotul este unul dintre acestea, cu câteva mențiuni suplimentare: sesiuni a câte 10-15 minute, cu pauza între ele, apa nu trebuie să fie caldă. Dar dacă gravidele aleg înotul, ar trebui să aibă grijă să nu sară în apă și nici să nu se scufunde. Alte opțiuni de activitate fizică recomandate sunt aerobicul ușor, joggingul, mersul vioi și bicicleta de cameră.

Atunci când practici sport în timpul sarcinii, fii atentă la reacția corpului tău.

Există anumite simptome care ar putea apărea: greață, amețeli, respirație îngreunată, oboseală care se simte diferit, sângerări vaginale, dureri de cap, abdominale, în piept sau de picioare. În cazul acestor simptome, oprește imediat activitatea și consultă-te cu medicul tău.

Ar trebui să eviți sporturile de contact precum artele marțiale, dar și gimnastică, schi, săritul cu parașuta și scuba diving (periculos din cauza schimbării presiunii apei).

Există anumite tipuri de gravide care nu ar trebui să facă sport deloc în timpul sarcinii: cele care suferă de astm, diabet sau boli de inimă. În general sportul este contraindicat și celor care sângerează, au un istoric de nașteri premature sau travaliu prematur, au anemie severă, cervix slăbit, preeclampsie sau prea multe kilograme în plus.

Atunci când faci sport în timpul sarcinii, nu uita să îți faci încălzirea înainte de a începe. Dacă practicai deja sport, atunci poți continua toate activitățile obișnuite pe parcursul primului trimestru. Dar dacă abia începi să faci sport, creează-ți un program prin care să te adaptezi pas cu pas.

Alege cu grijă echipamentul de sport pe timpul sarcinii

În ceea ce privește echipamentul, ai grijă ca îmbrăcămintea pe care o poți să fie lejeră și comfortabilă – un sutien special pentru gravide, încălțăminte special concepută pentru activitatea pe care o desfășori. Pantofii de sport sunt importanți pentru că în timpul sarcinii există mai multă presiune pe încheieturi și articulații. Dacă faci jogging și porți mai multe straturi, asigură-te că nu o sa te încălzești prea tare.

În timp ce faci sport, ai grijă să te hidratezi corespunzător și să consumi destule calorii care să susțină și nevoile sarcinii, și pe cele ale activităților fizice. Evită atât cât poți căldura și ai grijă să nu fii singură în locurile în care faci exercițiile.