Categorii
Sfaturi pentru gravide

Sarcina după naștere – tot ce trebuie să știi

Dacă de-abia ai născut dar simți că tu și partenerul tău sunteți pregătiți pentru a face un frate sau o soră pentru cel mic, atunci există câteva lucruri legate de sarcina după naștere despre care ar trebui să te informezi.

Câteodată poate fi foarte ispititor să rămâi însărcinată la puțin timp după naștere. Unul dintre motivele principale pentru această tentație este ideea de a avea doi copii de vârste asemănătoare, care se pot sprijini în procesul de maturizare și care pot împărtăși aceleași experiențe. Dar sarcina după naștere e un subiect complicat și ar trebui să fiți informați înainte de a lua această decizie.

Life Solutions, specialistul german în recoltarea și stocarea celulelor stem la naștere, vă oferă informațiile de care aveți nevoie pentru a fi siguri că luați cele mai bune decizii pentru sănătatea mamei, pentru bebelușul vostru, dar și pentru adultul care va deveni acesta.

Cât de repede poți rămâne însărcinată după naștere?

Primul lucru pe care trebuie să-l știi despre sarcina după naștere este că poți rămâne însărcinată la doar 21 de zile după ce ai născut. Dar imediat după ce afli asta e important să afli și că există destul de multe riscuri pentru tine și pentru următorul copil dacă plănuiești o nouă sarcină. Dacă ai născut deja pentru prima oară atunci știi cât de mare efort presupune acest proces de aducere pe lume a unei ființe umane. Și câtă presiune este pe organismul tău, fie că e vorba de resursele din corpul tău care sunt folosite de bebeluș sau de toate simptomele de care ai parte în timpul sarcinii.

Este cât se poate de normal să ai nevoie de o perioadă de refacere, mai ales că atunci când ai un nou-născut, îți folosești o mare parte din energie pentru a avea grijă de el, într-un context cu puțin somn.

Prima ovulație după sarcină apare înainte de prima menstruație, așa că este posibil să rămâi însărcinată rapid. Deci ai grijă să folosești mijloace contraceptive dacă nu îți dorești o nouă sarcină și medicii recomandă să nu folosești contraceptive hormonale. Dacă alăptezi constant, ai șanse mai mici să rămâi imediat însărcinată, pentru că lactația acționează ca un mijloc contraceptiv în sine. Reapariția ciclului menstrual înseamnă însă că regulile de dinainte de sarcină se aplică din nou.

Ce spun medicii?

Tot medicii recomandă ca perioada de dintre sarcini să fie măcar de un an, pentru a-i acorda timp corpului tău să își revină complet și pentru a avea timp să te adaptezi la „jobul” de mamă.

Dar care sunt riscurile pentru o sarcină după naștere care apare mai devreme de un an? Studiile au arătat că sarcinile care apar la puțin timp după naștere pot duce la riscuri mari de sarcini premature, nașterea unui copil cu o greutate prea mică, cu defecte congenitale, sau chiar decesul fătului.

În același timp, și tu riști destul de mult dacă încerci să rămâi însărcinată din nou. Corpul tău poate rămâne fără vitamine și minerale esențiale precum calciu, fier și multe altele. Absența acestora poate duce la anemie severă, probleme cu dinții, cu părul și cu unghiile, insomnie, furnicături, amorțiri ale membrelor, depresie severă sau tulburări de concentrare.