O grămadă de mituri circulă în jurul nostru legate de sănătate și multe dintre ele au legătură, în mod specific, cu sănătatea reproductivă și fertilitatea. Apropo de fertilitate, se spune că dacă ai uter retrovers, nu poți face copii. Ne uităm imediat la miturile și adevărurile despre uterul retrovers. Sintagma sună amenințător, dar stai liniștită, e doar un termen clinic. Iată despre ce e vorba.
Înainte și în timpul sarcinii, multe etape pot să pară înfricoșătoare. Dar Life Solutions, specialistul german în recoltarea și stocarea celulelor stem la naștere, știe că părinții sau viitorii părinți se simt mai în siguranță atunci când știu la ce se pot aștepta. De aceea, Life Solutions vine cu informații pentru a-i ajuta să se pregătească.
Atunci când îți dorești să devii mamă, poate părea terifiant să fii diagnosticată cu uter retrovers. Fiecare femeie își dorește să ducă sarcinile la capăt și să aducă pe lume copii cât mai sănătoși. Te afectează în acest sens uterul retrovers?
Nu o să continuăm cu suspansul: uterul retrovers nu îți afectează fertilitatea ta, numai că poate fi mai greu pentru spermatozoizi să ajungă în uter și în trompele uterine și să fecundeze ovulele tale. Tu și partenerul tău puteți să rezolvați această problemă, dacă vreți să concepeți, alegând o poziție sexuală în care tu ești întinsă pe burtă.
Ce înseamnă să ai „uterul retrovers”?
În marea majoritate a femeilor, uterul este înclinat anterior, și poziția respectivă, înclinată pe vezica urinară, este numită anteversă. Să ai uterul retrovers înseamnă că acesta înclinat spre spate. Această poziție nu este o boală și nu este motiv de spaimă. Statisticile ne spun că în jur de 20% dintre femei au uterul retrovers, deci o cincime dintre femeile de pe planetă!
Majoritatea femeilor au uterul retrovers pentru că așa s-au născut cu el, deci este congenital. În celelalte cazuri, poziția uterului poate fi modificată în pântec după o altă sarcină sau după existența unui fibrom. Situația din urmă apare mai ales la femeile cu vârsta peste 40 de ani. Iar prima situație, legată de o sarcină, se petrece pentru că ligamentele care țin uterul au fost slăbite. Alte cauze ale uterului retrovers sunt endometrioza, infecțiile cronice în zona pelviană, dar și mersul pe tocuri foarte înalte, sau constipația cronică, pentru că toate acestea duc la slăbirea ligamentelor.
Se manifestă în vreun fel uterul retrovers?
În primul rând, poți afla de la medicul tău ginecolog care este poziția uterului, cu ajutorul unei ecografii. Nu există simptome specifice general acceptate. Îți putem spune doar că unele femei cu uter retrovers au senzații de greutate în abdomen înainte, dar și după menstruație, și au trăit și dureri în timpul sexului.
Alte femei au ceva dureri în timpul sarcinii, în al doilea trimestru, în zona lombară sau cea sacrală, pentru că uterul începe să se ridice în poziție anteversă.
Nu ai nevoie de tratament pentru uterul retrovers în caz de sarcină. Dar pentru unele femei care au această poziție a uterului, durerile din timpul actului sexual pot fi prea mari și atunci pot rezolva problema cu o intervenție chirurgicală. O altă soluție pentru dureri este masajul pelvian și uterin, care face uterul mai flexibil și stimulează circulația sângelui.