Categorii
Sfaturi pentru gravide

Când și de ce îți este recomandată amniocenteza?

Sarcina este o perioadă plină de decizii și de muncă de documentare despre lucruri total noi în viața viitorilor părinți. Chiar și la a doua sarcină, pot apărea detalii noi și neprevăzute. Amniocenteza poate fi o noutate, pentru că nu este ceva necesar oricărei sarcini.

Înainte și în timpul sarcinii, multe etape pot să pară înfricoșătoare. Dar Life Solutions, specialistul german în recoltarea și stocarea celulelor stem la naștere, știe că părinții sau viitorii părinți se simt mai în siguranță atunci când știu la ce se pot aștepta. De aceea, Life Solutions vine cu informații pentru a-i ajuta să se pregătească.

Amniocenteza nu este o procedură de rutină recomandată tuturor femeilor însărcinate, pentru că presupune un risc – relativ mic – de avort. În mod clar, medicul tău obstetrician este cel care poate recomanda această procedură, în caz de risc mare de defecte de naștere genetice, cromozomiale sau anumite malformații ale fătului.

În ce trimestru se recomandă amniocenteza?

Perioada în care se face de obicei amniocenteza este al doilea trimestru al sarcinii, între săptămâna 15 și săptămâna 20. În general amniocenteza timpurie (săptămânile 11-14) nu mai este recomandată femeilor însărcinate, din cauza riscului crescut de avort și de alte complicații.

Există un tip de amniocenteză efectuată în al treilea trimestru de sarcină, al cărei scop este detectarea eventualelor infecții uterine, dar și evaluării plămânilor fătului – medicul încearcă să afle cât de dezvoltați sunt plămânii fătului și pot ei să suporte nașterea. În același timp, amniocenteza de trimestru al treilea evaluează anemia în cazul unui făt care are o problemă de incompatibilitate Rh cu sângele mamei lui.

Factorii de risc care duc la o posibilă amniocenteză

Mai exact, există patru categorii de situații de risc în care se recomandă efectuarea amniocentezei.

Unul dintre factorii de risc îl reprezintă vârsta mamei. Riscul ca fătul să aibă defecte congenitale cromozomiale crește direct proporțional cu vârsta pe care o are femeia însărcinată și în general amniocenteza le este recomandată femeilor cu vârsta peste 35 de ani. Dar chiar și atunci amniocenteza nu este obligatorie. Mai întâi examinările din timpul primelor două trimestre de sarcină vor ajuta medicul să facă recomandarea sau nu. La mamele peste 35 de ani, principala problemă este posibilitatea ca fătul să aibă sindromul Down, o combinație de anormalități apărute în urma prezenței unui cromozom suplimentar.

O altă circumstanță care poate duce la amniocenteză este cea în care viitoarea mamă a avut deja o sarcină în care fătul sau copilul a fost diagnosticat cu defecte cromozomiale, congenitale sau alte defecte la naștere.

Al treilea caz în care obstetricianul ar putea recomanda această procedură este cel în care alte teste (ecografii, teste de sânge) efectuate pentru depistarea defectelor au avut rezultate îngrijorătoare. Dar despre asta ar trebui să știi că majoritatea copiilor cu rezultate anormale se dovedesc a fi sănătoși.

Iar cel de-al patrulea caz în care medicii ar putea recomanda amniocenteza este cel în care există un istoric în familia gravidei de sarcini în care fătul are un defect congenital, cromozomial sau alte probleme.