Categorii
Sfaturi pentru gravide

Cum să-ți înțelegi ovulația pentru a rămâne însărcinată

Atunci când vrei să rămâi însărcinată, procesul poate să fie îndelungat și frustrant. Deși metoda de a-ți urmări ovulația pentru a ști exact când ai cele mai mari șanse de concepție nu este 100% eficientă, poate scurta procesul considerabil.

Life Solutions și Vita 34 aduc în România cea mai experimentată și acreditată bancă de celule stem din Germania. Life Solutions este partenerul exclusiv al Vita 34 în România. Cu o experiență de peste 20 ani, peste 230.000 probe stocate și 47 de probe cu celule stem eliberate și aplicate în terapii standard, studii clinice și terapii experimentale, Vita 34 este singura bancă privată de celule stem, din Germania, care are și bancă publică. Iar Life Solutions își propune să susțină și să informeze părinții și pe viitorii părinți, în procesul de a concepe o sarcină și de a o duce cu succes până la termen.

Dacă ai probleme cu concepția, înainte de a ajunge la un specialist în fertilitate, cel mai bine este să încerci să-ți înțelegi ovulația și să încerci concepția în zilele de fertilitate maximă ale lunii, adică zilele în care ovarul eliberează un ovul. Ovulația se petrece de obicei la jumătatea ciclului menstrual, dar aceasta nu este o regulă pentru fiecare persoană. Pentru a se pregăti pentru ovulație, endometrul (sau mucoasa uterului) se îngroașă și glanda pituitară situată la nivelul cerebral stimulează ovarul să elibereze un ovul.

Care este momentul oportun?

Cele mai multe sarcini rezultă la mai puțin de 2 zile față de momentul ovulației. Dar există sarcini care rezultă și înainte, și după acest termen. Spermatozoizii pot locui într-o mucoasă cervicală sănătoasă și cinci zile, iar un ou rămâne activ și poate fi fertilizat timp de 24 de ore după momentul ovulației. În general, cea mai bună șansă de a rămâne însărcinată este în intervalul de 12-16 zile înainte de începerea menstruației.

Cea mai complicată parte este identificarea momentul în care apare ovulația. Ciclul menstrual al fiecărei femei este diferit. Multe persoane cred că ovulează în a 14-a zi a ciclului lor menstrual, dar acesta este un mit și majoritatea nu fac asta de fapt.

Metode pentru a identifica momentul ovulației

Una dintre metode este să îți iei temperatura de bază a corpului, ceea ce poți face atunci când te trezești dimineața. Atunci când ești la ovulație, temperatura crește puțin și rămâne crescută până la următoarea menstră. Poți folosi un termometru normal pentru acest lucru. Ia-ți temperatura în fiecare dimineață și ia aminte la prima zi în care crește. Odată ce identifici ziua în care ai ovulat, poți prezice mai ușor când vei ajunge la ovulație data viitoare.

O altă metodă este să folosești o aplicație pentru telefon care îți monitorizează ciclul menstrual. Odată ce înregistrezi prima zi a menstruației și temperatura de bază, vei primi alerte atunci când ești în momentul maxim de fertilitate. Dezavantajul la această metodă este că aplicațiile folosesc un ciclu standard de 28 de zile, cu ovulația stabilită la ziua 14, ceea ce nu este „real” pentru majoritatea femeilor.