Categorii
Sfaturi pentru gravide

Deficiența de fier în sânge – posibil risc în timpul sarcinii

O mulțime de femei însărcinate nu sunt verificate pentru nivelul de fier din sânge, deși deficiența acestui mineral este foarte comun, potrivit unui nou studiu publicat în revista „Blood Advances”.

Life Solutions, specialistul german în recoltarea și stocarea celulelor stem la naștere vine în ajutorul tău pentru a te informa și a te sprijini în călătoria plină de magie care este pe cale să înceapă. Pentru că o mămică informată este una mai puternică și mai sănătoasă. În septembrie, Life Solutions vine cu o ofertă specială, disponibilă până la finalul lunii: până la 40% reducere pentru stocare în banca de celule stem numărul 1 în Germania și suport financiar de până la 100.000 de euro! Împreună cu Life Solutions vei avea acces la terapii personalizate, la medicină regenerativă și inovativă la cele mai înalte standarde, întrucât Vita 34 este expertul german în stocarea celulelor stem recoltate din cordonul ombilical în momentul nașterii.

Autorii studiului din Blood Advances sunt de părere că testarea ar trebui să fie o procedură de rutină în cazul oricărei sarcini. Dintre femeile participante la acest studiu, în jur de jumătate aveau un nivel scăzut de fier în sânge, în timp ce un sfert dintre aceste femei sufereau de o deficiență severă de fier.

Cu toate acestea, peste 40% din femeile care au participat la acest studiu regional de amploare nu își verificaseră deloc nivelul de fier din sânge.

„În ciuda incidenței ridicate de deficiență de fier în timpul sarcinii, și cât de ușor este de tratat această deficiență, nu ne descurcăm prea bine la analize pentru a o descoperi”, scrie autoarea studiului, Dr. Jennifer Teichman, de la Universitatea din Toronto, într-un comunicat de presă. „De obicei acest lucru nu este o prioritate, parțial din cauza recomandărilor inconsecvente ale asociațiilor medicilor”, a adăugat Teichman.

Fătul în curs de dezvoltare, placenta în creștere și sângele mamei care crește în volum pentru a susține sarcina au nevoie de mult fier, iar pe măsură ce sarcina avansează, nevoia crește și ea. Deficiența de fier este cea mai comună cauză a anemiei în timpul sarcinii și în trecut s-a dovedit legătura între aceasta și starea de sănătate a copilului și a mamei. Printre riscurile asociate cu anemia și deficiența de fier se numără nașterea prematură, greutatea scăzută la naștere, depresia postpartum și decesul mamei, în cazurile cele mai severe.

Anemia în timpul fazelor preliminare ale sarcinii a fost asociată și cu alte riscuri, precum întârzieri în dezvoltarea neurologică a copilului, chiar și când acesta se apropie de vârsta școlară și chiar mai târziu, cu efecte care ar putea dura și mai mult decât atât, potrivit cercetătorilor.

Nivelurile scăzute de fier din sânge au ca simptome oboseală, senzație de slăbiciune și „minte încețoșată” și lipsa de concentrare printre femeile însărcinate.

Studiul a fost realizat printre 44.552 de femei însărcinate care au făcut teste prenatale la laboratoare din Ontario, Canada, în perioada 2013-2018. Studiul s-a uitat la incidența și severitatea deficienței de fier printre femeila însărcinate și a avut ca scop determinarea unor posibili factori clinici sau demografici care au influențat decizia de a fi testate pentru nivelul de fier din sânge.