Categorii
Sfaturi pentru gravide

Poți face jogging când ești însărcinată?

Dacă îți place să fii în formă și ai nevoie de alergare pentru o stare mentală și fizică mai bună, atunci poate te întrebi cum te afectează joggingul în timpul sarcinii. Avem niște răspunsuri pentru tine!

Life Solutions, specialistul german în recoltarea și stocarea celulelor stem la naștere, vine în ajutorul tău pentru a te informa și a te sprijini în călătoria magică a sarcinii și maternității. Știm că părinții informați sunt părinți mai puternici și mai bine pregătiți pentru ce îi așteaptă. Dacă vrei să știi cum te-ar putea afecta joggingul în timpul sarcinii, citește mai jos! Protejează sănătatea bebelușului tău și alege orice pachet din oferta noastră, pentru recoltarea și stocarea  celulelor stem la naștere, profitând de super oferta lunii octombrie.

Sarcina poate fi o perioadă uimitoare, dar și epuizantă, în care corpul tău se schimbă progresiv foarte mult. E clar că și tu va trebui să faci niște schimbări în stilul tău de viață de până acum. În mod clar, nu e bine să încerci să-ți bați recordul personal de viteză sau de rezistență la alergat, dar cât de mult jogging mai poți să faci și în ce condiții?

Întreabă-ți medicul

Așa cum se întâmplă cu toate schimbările din timpul sarcinii, nu există o rețetă valabilă pentru toată lumea, deci primul pas va fi întotdeauna să discuți cu medicul tău. În urma analizelor și consultului, aceasta îți poate recomanda să continui, să te oprești sau pur și simplu să o lași mai moale cu joggingul. În același timp, acesta este un proces diferit pentru stadii diferite ale sarcinii – când te apropii de soroc, e clar că nu vei mai putea alerga la fel de mulți kilometri ca înainte. Dar în principiu, dacă înainte de sarcină nu prea mergeai la alergat, acesta nu e timpul potrivit să începi.

Recomandările medicului vor fi diferite pentru o persoană extrem de atletică și în formă, față de o persoană sedentară. Dar toate persoanele însărcinate ar trebui să aibă grijă la simptomele cu care vine sarcina – nu e prea bine să ieșim la alergare atunci când avem amețeli sau grețuri.

Echipament potrivit

La mijlocul sarcinii, e bine să îți iei pantofi noi de alergat, pentru că felul în care alergi se schimbă, dar e posibil ca și picioarele să ți se umfle. Ai grijă să porți și haine de jogging cât mai comode, care să ofere sprijin corpului.

În al doilea trimestru de sarcină, centrul de greutate al corpului se schimbă, deci e nevoie de precauție și de adaptare la noua situație. Din cauza centrului de greutate, există riscul dezechilibrării în timpul alergatului și chiar căderi care ar putea face rău fătului. Un alt risc este durerea în zona pelviană, din cauză că oasele de acolo încep să se separe, iar cartilagiul dintre oasele pelviene are mai multă presiune pe el.

Când să te oprești

În al treilea trimestru e important să nu pui foarte multă presiune pe corp. De aceea e bine să te oprești atunci când apar următoarele simptome: sângerări vaginale, dureri noi, amețeli, greață, stări de leșin, dificultăți în respirație, dureri în piept, palpitații la inimă, contracții uterine, crampe musculare sau pierderi de lichid la nivel vaginal.

Alergatul are tendința să te ajute cu starea mentală și să îți limpezească mintea care ar putea fi copleșită de atâtea schimbări – și de viitorul ca mamă. Important e să te simți confortabil.