Categorii
Sfaturi pentru gravide

Prezentația pelviană a copilului în sarcină – ce trebuie să știi?

Atunci când se apropie data nașterii, fătul se așază într-o poziție în uter care să-l ajute să iasă cu capul înainte în timpul travaliului. Dar, câteodată, acest lucru nu se întâmplă, și cel mic se poziționează cu fesele sau cu picioarele înspre „ieșire”. Acest lucru se numește „prezentație pelviană”.  

Noi, Life Solutions, specialistul german în recoltarea și stocarea celulelor stem la naștere, venim în ajutorul tău pentru a te informa și a te sprijini în călătoria magică a sarcinii și maternității. Știm că părinții care au toate informațiile necesare sunt părinți mai puternici, mai bine pregătiți pentru ce îi așteaptă și mai relaxați! Dacă vrei să știi ce se întâmplă atunci când fătul are prezentație pelviană, citește articolul de mai jos! Protejează sănătatea copilului tău și alege orice pachet din oferta noastră, pentru recoltarea și stocarea celulelor stem la naștere, profitând de super oferta lunii octombrie.

Care sunt cauzele prezentației pelviene?

Există cauze multiple pentru prezentație pelviană, deși acestea nu sunt încă înțelese pe deplin de medicină. Următoarele situații, însă, au fost corelate din punct de vedere statistic cu prezentația pelviană: sarcina multiplă, istoric de naștere prematură, lichid amniotic prea puțin sau lichid amniotic în exces, uter de mărime anormală sau cu fibrom, chiarși o placentă inserată jos, care acoperă parțial sau complet colul uterin.

Cum se diagnostichează?

Cum am spus mai înainte, există două tipuri de prezentație pelviană: cea în care fătul se poziționează cu șezutul înainte (prezentație pelviană francă) sau cea în care picioarele acestuia sunt poziționate înainte (prezentație pelviană completă), în loc de căpșor.

Cu câteva săptămâni înainte de naștere, vei avea un control medical în cadrul căruia medicul obstetrician îți va palpa abdomenul pentru a localiza capul, spatele și fesele copilului. Dacă există vreo suspiciune ca cel mic să fie în prezentație pelviană, atunci aceasta poate fi confirmată sau infirmată printr-o ecografie.

Ce impact are prezentația pelviană asupra copilului?

Majoritatea copiilor care se află în această poziție se vor naște sănătoși, fără probleme de sănătate. Pentru un procent mic dintre ei există un risc și mai mic ca aceștia să aibă probleme precum malformații congenitale.

Între săptămânile 32 și 37 de sarcină se pot încerca mai multe tehnici prin care copilul poate fi poziționat în postura corectă, și acestea sunt aplicate doar la recomandarea medicului. Una dintre ele presupune ca obstetricianul să împingă ușor abdomenul inferior pentru a întoarce copilul cu capul în jos. Există însă și metode naturale, precum ridicarea bazinului sau folosirea muzicii pentru a întoarce bebelușul.

Dacă cel mic nu se întoarce, în general medicii vor recomanda o naștere prin cezariană în loc de una vaginală. Însă în unele cazuri, și aceasta din urmă este posibilă, atât timp cât copilul este la termen și în prezentație pelviană francă și nu completă, atât timp cât acesta nu arată semne de suferință fetală la monitorizarea bătăilor inimii, travaliul decurge adecvat, bebelușul are dimensiunea potrivită pentru a trece prin canalul de naștere. Sigur, în acest caz, nașterea vaginală poate avea niște riscuri din cauza poziționării greșite a cordonului ombilical și din cauza dificultăților întâmpinate de medic in a ghida capul copilului, care trebuie sa iasă ultimul.