Categorii
Sfaturi pentru gravide

Sănătatea psihica si emotionala în timpul sarcinii și după sarcină – cum să ai grijă de ea!

Atunci când familia are parte de apariția unui nou membru, aceasta ar trebui să fie cea mai fericită perioadă. Și este adevărat! Numai că provocările legate de sănătatea psihologica şi emoționala a mamei nu trebuie ignorate.

Sarcina vine invariabil cu o mulțime de schimbări în corpul tău, unele hormonale, altele fiziologice, și foarte multe simptome pe care trebuie să le gestionezi. Tocmai de aceea, femeile însărcinate sau cele care tocmai au născut pot fi mai vulnerabile la provocările legate de sănătatea mintală. Și astfel, ne-am gândit să le întâmpinăm cu niște sfaturi.

Life Solutions unic partener al Vita 34 in Romania, specialistul german în recoltarea și stocarea celulelor stem la naștere, vine în ajutorul tău pentru a te informa și a te sprijini în călătoria magică a sarcinii și maternității. Cu toții știm că părinții informați sunt părinți mai puternici și mai bine pregătiți pentru ceea ce îi așteaptă. Dacă dorești să afli secretele adevăratului echilibru psihic și emoțional, citește mai jos! Protejează sănătatea bebelușului tău și alege orice pachet din oferta noastră, pentru recoltarea și stocarea celulelor stem la naștere, profitând de super oferta lunii noiembrie.

Potrivit statisticilor, în timpul sarcinii sau în primul an de după sarcină, una din cinci femei vor avea parte de anxietate sau depresie. Astfel, am putea spune că problemele de sănătate mintală sunt poate cea mai comună complicație a sarcinii. Bucuria se poate transforma în tristețe, neputință, singurătate, confuzie, regret și sentimente de vinovăție. Și asta mai ales într-o lume care te-ar putea face să te simți vinovată sau rușinată, sau – în mod complet fals – o mamă rea, dacă nu ești fericită și dedicată tot timpul.

Hormonii, lipsa somnului, grețurile și grijile, și, mai nou, pandemia Covid-19, sunt doar câteva lucruri care te pot copleși și pot facilita problemele cu depresia sau anxietatea. Important este să știi că aceste lucruri nu sunt vina ta în niciun fel, ci vin dintr-o multitudine de factori.

Cum poți să ai mai bine grijă de sănătatea ta psihică?

În primul rând, ai grijă de corpul tău. Multe probleme de sănătate emergente pot fi exacerbate de nutriție sau somnul insuficient. În niciun caz nu ar trebui să faci totul singură, cere ajutorul, atunci când vine vorba de mâncare, de timp pentru tine, de odihnă și relaxare. Partenerul, familia și prietenii te pot cu certitudine ajuta în acest sens.

De asemenea, evident că exercițiile fizice nu sunt tratamentul universal pentru toate problemele, dar puțină mișcare blândă te poate ajuta să te liniștești si poate aduce un boost de endorfine mult necesare. O plimbare în jurul blocului poate însemna foarte mult pentru corp și minte, atunci când ai petrecut foarte mult timp cu cel mic sau dacă ai foarte multe gânduri copleșitoare despre sarcină. Schimbi decorul, ai parte de aer proaspăt și endorfine în corp.

Cum am zis mai sus, sprijinul cercului tău intim este extrem de important. Nimeni nu ar trebui să se descurce tot timpul singur și nu ești o mamă rea dacă ceri ajutorul de la apropiați. Mai ales că senzația de izolare atunci când ești acasă cu cel mic tot timpul poate fi prea mult pentru oricine. Cere companie și ajutor!

Dacă simți că totul este prea mult, atunci terapia ar putea fi de mare ajutor. Chiar și în cuplu, e bine să se discute rolurile în schimbare, de la soț sau soție la părinte.