Un studiu publicat recent în International Journal of Women’s Dermatology arată că apariția vergeturilor în timpul sarcinii are un impact emoțional negativ asupra femeilor însărcinate, în timpul sarcinii, dar și după, mai ales că aceste leziuni ale pielii sunt negative.
Vergeturile apar în 9 din 10 sarcini, de obicei în a șasea sau a șaptea lună, și asta pentru că fibrele care de obicei mențin pielea întinsă, colagenul și elastina, se întind și se înfundă în timpul sarcinii, în urma creșterii rapide în greutate. Da, vergeturile pot apărea oricum în timpul vieții unei femei, în perioade în care greutatea variază în mod semnificativ.
Dar sarcina este o perioadă în general mai complicată și din punct de vedere fiziologic, și din punct de vedere emoțional (și hormonal). Life Solutions unic partener al Vita 34 in Romania, specialistul german în recoltarea și stocarea celulelor stem la naștere vine să fie un punct de sprijin în această călătorie plină de bucurii, dar, de multe ori, tumultoasă. Află cum poți avea mai bine grijă de pielea ta și alege orice pachet din oferta noastră, pentru recoltarea și stocarea celulelor stem la naștere, profitând de super oferta lunii noiembrie.
Potrivit studiului menționat mai sus, apariția vergeturilor are tendința să le facă pe femei să se simtă stânjenite, dar și să-și limiteze unele activități sociale și garderoba. Vergeturile sunt aceste dungi care apar în zona abdomenului, a sânilor sau a șoldurilor. Prima oară când apar, ele au o culoare roșie. Ulterior, culoarea lor devine din ce în ce mai albă.
Care sunt posibilele strategii de prevenție?
Atunci când vine vorba de prevenție, aceasta nu poate fi făcută complet și de către orice viitoare mamă. Dar există câțiva pași pe care îi poți urma pentru a fi cât mai liniștită. Unul dintre ei este să ai grijă la creșterea în greutate – atât timp cât aceasta se petrece gradual și constant, ai șanse să minimizezi vergeturile.
În același timp, obiceiurile tale alimentare au influență asupra sănătății pielii. Așa că încearcă să eviți alimente precum zahăr, făina albă, maioneza și băuturile carbogazoase.
În ceea ce privește cremele și loțiunile împotriva apariției vergeturilor, nu uita să te sfătuiești cu medicul apropo de anumite substanțe care pot fi prezente în acestea.
Tratamentul vergeturilor
Am spus mai sus că vergeturile își schimbă culoarea pe măsură ce trece timpul de la apariția lor. E important să știi că ele devin mai greu de tratat pe măsură ce își schimbă culoarea. În mod ideal, ar trebui să începi procesul de tratare atunci când le observi apariția.
În primul trimestru de sarcină, e bine să începi să-ți hidratezi pielea în locurile în care e cel mai probabil să apară vergeturi: pe sâni, pe abdomen, pe partea inferioară a spatelui și pe șolduri.
În al doilea trimestru, dacă apar vergeturile sub forma unor linii roșii, atunci e timpul să ceri o recomandare de la medic în privința unei creme – e important ca acesta să nu conțină parabeni și ingrediente nocive.
După sarcină, ai mai multe opțiuni de tratament. Dar, dacă alăptezi, ai grijă din nou să ceri sfatul medicului tău. Există tot felul de creme și loțiuni și seruri tonifiante care pot cel puțin reduce aspectul vergeturilor tale, dacă nu să le elimine complet.