Trăim în vremuri pandemice și este foarte ușor să nu ne mai gândim la gripă ca la o boală infecțioasă. Însă sarcina în sezonul gripal vine cu anumite riscuri, iar de cele mai multe ori femeile însărcinate sunt mai vulnerabile.
Virusurile gripale afectează anual milioane de oameni din întreaga lume, dintre care sute de mii au nevoie de spitalizare, iar câteva mii decedează anual din cauza gripei și a complicațiilor sale.
În perioada sarcinii, sistemul tău imunitar se schimbă, ceea ce înseamnă că ai mai multe șanse să faci această infecție virală respiratorie. De multe ori, ea este confundată cu o răceală, tocmai din cauza simptomelor asemănătoare, precum este tusea. Dacă răceala îți afectează nasul și gâtul, gripa în schimb afectează și plămânii. Astfel că poate duce la complicații severe, câteodată mortale, precum pneumonie si encefalopatie, în rândul persoanelor vulnerabile – categorie din care fac parte și femeile însărcinate.
Life Solutions unic partener al Vita 34 in Romania, specialistul german în recoltarea și stocarea celulelor stem la naștere vine în ajutorul tău pentru a te informa și a te sprijini în călătoria magică a sarcinii și maternității. Cu toții știm că părinții informați sunt părinți mai puternici și mai bine pregătiți pentru ceea ce îi așteaptă. Dacă dorești să afli mai multe despre sarcină în timpul sezonului gripal, citește mai jos! Protejează sănătatea bebelușului tău și alege orice pachet din oferta noastră pentru recoltarea și stocarea celulelor stem la naștere, profitând de super oferta lunii februarie.
În general, persoanele însărcinate au o capacitate pulmonară diminuată și au o nevoie mai mare de oxigen. De aceea, în timpul sarcinii ești mai vulnerabilă la complicații provocate de virusul gripal. Cea mai bună soluție pentru a te proteja de gripă este vaccinarea în fiecare sezon gripal.
Vaccinul anti-gripal reduce riscul de a face gripă cu 40 până la 60%. Iar dacă te îmbolnăvești, vaccinul înjumătățește riscul de a face o infecție respiratorie acută având 40% mai puține șanse să fii internată în spital. Vaccinul anti-gripal poate fi făcut în orice trimestru al sarcinii. În același timp, pentru sănătatea celui mic e bine ca toți membrii familiei și implicit oricine va mai intra în contact cu bebelușul să fie vaccinați pentru a-i proteja sănătatea, până când va putea fi și el vaccinat la șase luni.
Care sunt riscurile existente în cazul în care te îmbolnăvești în timpul sarcinii?
Majoritatea persoanelor însărcinate își vor reveni complet, însă gripa în sarcină este corelată cu un risc mai mare de travaliu prematur și naștere prematură. O formă de gripă severă poate duce la nevoia de a naște prematur pentru că starea mamei devine instabilă și în același timp este afectată abilitatea de hrănire și menținerea unui nivel crescut de oxigen pentru făt. Gripa care provoacă febră mare este de asemenea corelată cu un număr de defecte congenitale.
Dacă ai simptome precum: febră, tuse, dureri de cap, gât, nas înfundat, vomitat ocazional sau mai ales, probleme cu respirația, atunci cel mai bine este să mergi imediat la doctor pentru consult. Deshidratarea și oxigenul insuficient sunt cele care ți-ar putea pune copilul în pericol. Ia-ți măsuri de precauție!