Categorii
Sfaturi pentru gravide

Constipația în timpul sarcinii – 6 posibile cauze și soluții

Constipația în timpul sarcinii este comună, din cauza schimbărilor hormonale care se petrec în corpul tău, dar și pentru că fătul crește constant. Nu prea ai cum să previi schimbările, dar e cât se poate de posibil să iei măsuri pentru a reduce constipația. Îți spunem care sunt posibilele cauze și câteva soluții pentru un proces digestiv mai confortabil.

Life Solutions unic partener al Vita 34 in Romania, specialistul german în recoltarea și stocarea celulelor stem la naștere, vine în ajutorul tău pentru a te informa și a te sprijini în călătoria magică a sarcinii și maternității. Cu toții știm că părinții informați sunt părinți mai puternici și mai bine pregătiți pentru ceea ce îi așteaptă. Dacă dorești să afli mai multe despre cauzele constipației în timpul sarcinii, citește mai jos! Protejează sănătatea bebelușului tău și alege orice pachet din oferta noastră, pentru recoltarea și stocarea celulelor stem la naștere, profitând de super oferta lunii martie.

Constipația apare frecvent în timpul sarcinilor: în jur de 40% din persoanele însărcinate au parte de ea. Dacă ai mai puțin de trei scaune pe săptămână sau acestea sunt dificile, atunci aceasta ar putea fi o problemă de care suferi și tu. Din fericire, constipația nu este un risc pentru cel mic și în mare parte nu dăunează nici mamei. Dar, având în vedere toate lucrurile cu care ai de-a face în timpul sarcinii, poate crea și mai mult disconfort și în același risc poate crește riscul hemoroizilor. Constipația apare cel mai frecvent în timpul celui de-al treilea trimestru de sarcină, atunci când fătul în crește și uterul pot pune presiune pe intestine. În același timp, ea poate să aibă loc oricând și poate continua și după naștere.

6 posibile cauze pentru constipația în timpul sarcinii

Schimbările hormonale

Creșterea nivelului de progesteron, produs de ovare și placentă în timpul sarcinii, are tendința de a încetini sistemul digestiv pentru a ajuta organismul tău să absoarbă mai mulți nutrimenți din alimente.

Deshidratare și dietă

Femeile însărcinate au nevoie de mai multă apă decât persoanele care nu sunt însărcinate, pentru că organismele lor produc mai multe fluide. De asemenea, din cauza grețurile matinale și sensibilității la mirosuri și gusturi e posibil să te facă să nu consumi destule alimente bogate ăn fibre alimentare.

Un făt în creștere

Pe măsură ce fătul crește și uterul își mărește volumul, acesta poate pune presiune pe intestine. De aceea constipația e mai frecvent întâlnită în al treilea trimestru, când fătul are dimensiunile cele mai mari.

Suplimentele de fier

În timpul sarcinii există un risc crescut pentru deficiență de fier, așa că multe femei însărcinate iau suplimente de fier. Acestea au însă constipația ca posibil efect secundar. Unele suplimente conțin și substanțe laxative, așa că vorbește cu medicul tău despre ele.

Alte medicații

Suplimentele de calciu și unele medicamente care tratează refluxul gastroesofagian pot avea și ele ca efect secundar constipația.

Tendința de a fi constipată

Dacă ai avut probleme cu constipația în trecut, e posibil să fii mai vulnerabilă la ea în timpul sarcinii. Câteodată problema are legătură cu hormonii și felul în care e construit organismul tău, dar poate avea legătură și cu dieta.

Pentru a evita sau ameliora constipația, bea cât mai multă apă, consumă cât mai multe alimente bogate în fibre alimentare – fructe, legume și oleaginoase. Fă cât mai multă mișcare – plimbări, înot și yoga prenatală. De asemenea, un masaj profesionist este de mare ajutor. Dacă niciunul dintre lucrurile acestea nu ajută, poți lua laxative la recomandarea medicului.