Categorii
Celule stem

Sângele ombilical: o sursă unică de celule stem pentru medicină regenerativă

Celulele stem din sângele ombilical sunt utilizate în medicina de transplant de peste trei decenii și pot fi esențiale în tratamentul a peste 80 de probleme de sănătate în zilele noastre. În transplanturi, acestea ajută la reconstruirea unui sistem imunitar care a suferit daune de pe urma unor boli.

În același timp, în ultimii ani, medicina regenerativă a descoperit că există multe alte aplicații pentru celulele stem din sângele ombilical și a explorat tot acest potențial în studii clinice pentru probleme de sănătate care până atunci păreau imposibil de tratat, precum leziuni cerebrale, paralizia cerebrală, diabetul juvenil și multe altele.

Medicina regenerativă se folosește de celulele stem din sângele ombilical în alte moduri decât medicina de transplant prin stimularea abilităților corpului uman de a se repara singur, de a regenera celule sau țesuturi. Pentru că este un domeniu plin de potențial, este foarte important ca părinții să fie pregătiți pentru problemele de sănătate care ar putea apărea în viitor și de a asigura recoltarea celulelor stem chiar de la naștere.

  • De ce este sângele ombilical cu adevărat special
  • Accident vascular cerebral și leziuni neuronale
  • Sângele ombilical și diabetul juvenil
  • Terapie în paralizia cerebrală
  • Leziuni cerebrale
  • Pierderea auzului
  • Aplicații ortopedice
  • Aplicații pe țesutul epitelial
  • Concluzii: studii promițătoare

De ce este sângele ombilical cu adevărat special

Celulele stem din cordonul ombilical sunt capabile să producă țesuturi hematopoietice (responsabile de formarea celulelor din sânge), epiteliale (celulele pielii), endoteliale (celule care pot fi găsite în măduva osoasă) și neuronale (celulele stem care produc neuroni și celulele gliale înconjurătoare din creier). Din acest motiv, celulele stem din cordonul ombilical pot fi folosite în tratamentul unei mari varietăți de boli cardiovasculare, oftalmologice, ortopedice, neurologice și endocrinale.

Probleme de sănătate destul de comun întâlnite – precum diabetul de tip 1, infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral și leziunile la nivelul coloanei vertebrale – ar putea fi tratate cu o eficiență sporită, pentru că soluțiile din acest stadiu al medicinei sunt mai degrabă paliative și nu restaurative. Asta înseamnă că pentru pacienți, calitatea vieții ar putea fi îmbunătățită considerabil prin terapiile cu celule stem.

De peste 15 ani, sângele ombilical a fost folosit ca alternativă la măduva osoasă în medicina de transplant. Zeci de mii de transplanturi au avut loc până acum și, potrivit unor studii din anii ‘90, rezultatele au avut efecte secundare reduse față de transplanturile de măduvă osoasă.

Accident vascular cerebral și leziuni neuronale

Un accident vascular cerebral (AVC) afectează profund creierul uman – privarea de oxigen sau hipoxia duce în majoritatea cazurilor la moartea unor porțiuni de țesut cerebral. Acest efect poate fi devastant din moment ce creierul uman își pierde o mare parte din plasticitate (și capacitatea de a se regenera) la o vârstă fragedă. Dar tocmai de aceea celule tinere neuronale, care pot fi generate din sângele ombilical, au o capacitate mai mare de a ajuta creierul să se regenereze.

Un studiu din 2001 a arătat că infuzia celulelor stem din sângele ombilical pot reversa mare parte din deficitele fizice și psihologice asociate cu un AVC. Mai mult, nici nu era nevoie ca celulele să fie direct injectate în creier (potrivit unui alt studiu din 2003), pentru că efectele benefice au putut fi observate chiar dacă celulele stem nu ajung la organul-țintă. Zeci de studii efectuate de atunci au demonstrat inteligența celulelor stem și faptul că acestea stimulează capacitatea creierului de a se repara acolo unde a fost afectat.

Sângele ombilical și diabetul juvenil

Diabetul zaharat de tip 1 apare atunci când sistemul imunitar începe să distrugă celulelor beta din zonele pancreasului responsabile pentru producția de insulină. Organismul are nevoie de aceasta pentru a metaboliza glucidele (zaharurile) din alimentele consumate. Fără ea, corpul nu poate controla glicemia. Printre complicațiile diabetului se numără cardiomiopatia, boli arteriale, boli vasculare și complicații neurologice.

Terapiile cu celule stem mononucleare, care provin din sângele ombilical, au îmbunătățit viețile și producția de insulină a copiilor care au participat la studii. Cei mici au avut parte de un control îmbunătățit al glicemiei și au reușit să producă insulină pentru mai mult timp decât copii care suferă de diabet juvenil și nu au participat la studii.

Terapie în paralizia cerebrală

Paralizia cerebrală este o problemă de sănătate devastatoare care afectează foarte mulți copii din lumea întreagă – în fiecare an în jur de 10.000 de micuți sunt diagnosticați. În Europa, 2 din 1000 de copii primesc diagnosticul, iar paralizia cerebrală este cea mai comună dizabilitate în copilărie pe plan mondial. Celulele stem din sângele ombilical au capacitatea de a genera celule noi pentru a le înlocui pe cele pierdute prin accidente sau boală.

Primele studii legate de paralizia cerebrală au avut loc în jurul anului 2008 și cercetarea este încă tânără, însă există speranțe. Momentan nu există o terapie aprobată, însă mulți dintre copiii care au participat la studii au avut parte de îmbunătățiri în calitatea vieții.

Un studiu publicat în urmă cu două luni arată că o parte din copiii care au avut parte de tratament cu celule stem din cordonul ombilical al fraților lor au avut parte de îmbunătățiri în ceea ce privește dezvoltarea pe mai departe a corpurilor lor și ameliorarea simptomelor. O parte din participanți au avut parte de reacții adverse minore, dar ușor tratabile, ceea ce a dus la o concluzie preliminară că un astfel de tratament e sigur pentru organism.

Leziuni cerebrale

Leziunile cerebrale se referă la zonele din creier care au fost vătămate și care nu-și mai pot îndeplini corect funcțiile – acestea pot exista pe zone limitate sau extinse și pot avea efecte minore sau pot amenința viața pacientului.

Studiile asupra efectului terapiilor cu celulele stem au început în jur de 2008, atunci când deja existau efecte îmbucurătoare. Recent, studii au arătat că tratamentele exogene cu celule stem au ca rezultat migrarea acestor celule către țesutul cerebral vătămat, pe care apoi îl repară și asupra căruia au efect anti-inflamator, ceea ce duce la îmbunătățirea semnificativă a funcției neurologice a pacientului.

Pierderea auzului

Unul dintre primele studii pe cobai de laborator care își pierduseră auzul din cauza expunerii la anumite substanțe, zgomot de intensitate crescută sau ambele motive a arătat că celulele stem din sângele ombilical uman (injectat intravenos în cobai) au migrat către urechile cobailor și au format grefe în cohlee. Nivelul la care au apărut îmbunătățiri a fost direct corelat cu gravitatea leziunilor și doza de tratament.

În prezent, știm că terapia cu celule stem ajută la regenerarea zonelor vătămate ale urechilor, însă această zonă de cercetare mai are până să aducă un tratament cu celule stem publicului larg.

Compania Frequency Therapeutics, fondată la Massachusetts Institute of Technology se apropie, însă de rezultate, cu un medicament care este injectat în ureche și care stimulează creșterea celulelor piloase din urechi. Unii dintre participanții la primul lor studiu au avut parte de o injecție care le-a adus un auz îmbunătățit chiar și după doi ani.

Aplicații ortopedice

Potențialul celulelor stem din sângele ombilical pentru a genera țesut osos și cartilaj este crescut pentru persoanele care suferă de leziuni ale încheieturilor, ligamentelor, tendoanelor și fracturilor osoase care sunt dificil de vindecat.Sângele ombilical conține celule stem care sunt capabile să devină și os, și cartilaj. În 2006, atunci când celule stem au fost transplantate în animale care aveau osul femural fracturat, acesta a avut parte de vindecare semnificativă. Un studiu recent realizat pe pacienți care suferă de artrită a demonstrat că există imens potențial atunci când vine vorba de vindecarea prin tratamente cu celule stem.

Mulți sportivi profesioniști au apelat la tratamente cu celule stem după ce au avut parte de accidente. Printre aceștia se numără jucătorul de golf Tiger Woods, tenismenul Rafael Nadal și baschetbalistul Kobe Bryant.

Aplicații pe țesutul epitelial

O altă zonă medicală în care terapiile cu celule stem arată rezultate îmbucurătoare este cea a țesutului epitelial. Și nu vorbim doar de piele aici – unde studiile se uită la vindecarea rănilor sau arsurilor –, ci și despre aplicații pentru ochi, precum vindecarea corneei, dar și țesuturi precum cel pulmonar sau intestinal. Epiteliul corneei este un țesut care se regenerează rapid și care are propria sursă de celule stem. Atunci când există o deficiență a acestor celule stem apar dizabilități vizuale. Astfel, terapii cu celule stem ar putea duce și la îmbunătățiri ale vederii.

Chiar luna aceasta cercetătorii au descoperit cum funcționează mecanismul de regenerare a pielii și acum concep terapii pentru a-l declanșa cu ajutorul celulelor stem.

Concluzii: studii promițătoare

Medicina regenerativă are abilitatea de a trata multe dintre problemele de sănătate abordate mai sus, prin concentrarea pe redarea abilității organismului de a se repara singur, cu ajutorul celulelor stem. Pentru ca aceste procese declanșate deja în urmă cu peste 15 ani să aibă succes, cercetătorii trebuie să identifice sursele optime de celule stem pentru diversele afecțiuni de sănătate.

Ei au demarat deja studii clinice care examinează eficiența și potențialul diverselor tipuri de celule stem și de terapii cu acestea și progres există deja în mai multe zone.

În acest moment, recoltarea și stocarea celulelor stem din sângele ombilical încă de la naștere este o investiție în viitor – viitorul personal, dar și viitorul medicinei – și pe măsură ce terapiile sunt dezvoltate, există șanse mari ca peste câțiva ani probleme de sănătate grave să aibă ameliorare.

Bibliografie: