Categorii
Sfaturi pentru gravide

8 alimente de evitat în timpul sarcinii

O dietă echilibrată este importantă de-a lungul întregii vieți, dar când ești însărcinată e esențial să eviți – timp de 9 luni – anumite alimente, care pot afecta grav dezvoltarea fătului. Hormonii care ajută la dezvoltarea bebelușului scad sistemul imunitar al mamei și riscul de îmbolnăvire cu bacterii regăsite în anumite alimente crește semnificativ. Regula de aur este să mănânci produse proaspete, să speli toate fructele și legumele și să consumi carnea bine preparată termic. Întreabă-ți medicul, pentru a fi sigură ce ai voie să pui pe masă și ce nu!

  1. Carne crudă. Fără sushi, pește afumat, fructe de mare, friptură în sânge, burgeri și carne de pui nepătrunsă. Acestea pot conține listeria sau te pot îmbolnăvi de toxoplasmoză.
  2. Carne procesată. Nu știi cum a fost produsă, cât de proaspătă este, deci mai bine eviți complet salamul, sandvișurile gata ambalate, mușchiul feliat și toate delicatesele similare. Nici pateul sau alte produse din ficat și organe animale nu sunt permise: conțin un nivel ridicat de Vitamina A, care nu este sigur în sarcină, ridicând nivelul de cupru din sânge (ceea ce provoacă malformații congenitale și toxicitate hepatică).
  3. Ouă crude. Maioneza făcută în casă ori sosurile dulci cu ouă crude pot conține salmonella. Când gătești ouă, fierbe-le bine, până gălbenușul s-a întărit, apoi mănâncă-l imediat.
  4. Brânză moale. Varietățile cu mucegai, moi și nepasteurizate (gorgonzola, brie, camembert, chevre) trebuie evitate în sarcină – pot conține listeria. Cele tari (cheddar, parmezan, stilton) sutn în regulă, pentru că nu conțin atât de multă apă, deci nu favorizează dezvoltarea bacteriilor.
  5. Lapte crud. Nepasteurizat, conține bacterii care dăunează grav în timpul celor 40 de săptămâni de sarcină.
  6. Pește bogat în mercur. Rechinul, peștele-spadă, macroul de mare, tonul alb trebuie evitate – bebelușii fiind grav afectați din punct de vedere al dezvoltării dacă mama consumă carne de pește cu mult mercur în ea. Alegeți în loc somonul, codul, sardinele, heringul, păstrăvul, crapul, carasul, bibanul, plătica, pești cu nivel mare de acizi grași Omega-3 și puțin mercur.
  7. Germeni de fasole. Extrem de sănătoși de obicei, în sarcină aceștia sunt interziși! Pot conține niveluri ridicate ale bacteriei care provoacă listerioză.
  8. Cafeină în exces. Femeile însărcinate au voie să consume maxim 200 mg/zi (o cană de ceai are 10 – 50 mg; o ceașcă de cafea instant are 60 – 80 mg; o ceașcă de cafea la filtru are 60 – 120 mg; o doză de 250 ml de băutură energizantă are 80 mg; o ciocolată de 100 g poate avea în jur de 20 mg). Cafeina trece rapid prin placentă și, în exces, crește riscul de avort, naștere dificilă și greutate mică la naștere.