Categorii
Sfaturi pentru gravide

Cele mai comune teste prenatale și când trebuie ele făcute

Ai aflat că ești însărcinată cu ajutorul unui test de sarcină, de la farmacie. Felicitări! De acum urmează 9 luni în care vei face multe alte teste, la vizitele tale medicale prenatale.Tu decizi pe care dintre ele le vei face, deci documentează-te atent, întreabă-ți obstetricianul, ia în vedere toți factorii înainte de a lua o decizie.

Life Solutions (partenerul exclusiv pe teritoriul României al băncii de celule stem Vita 34, cea mai mare bancă privată de celule stem din Germania) îți dorește să ai o sarcină sănătoasă, așa că ne-am gândit să adunăm într-un articol cele mai comune teste prenatale, pentru a te dumiri când se fac, în ce constau și care le este scopul.

 

  1. Testul Papanicolau. Medicul ginecolog ales va lua o probă din colul uterin pentru a detecta cancerul de col uterin. Se face la prima vizită prenatală (6-8 săptămâni de sarcină).
  2. Testele inițiale de sânge. Testele de sânge detectează infecția cu HIV, grupa sangvuină, factorul Rh (pozitiv sau negativ), anticorpii împotriva vărsatului de vânt. Se fac la prima vizită prenatală (6-8 săptămâni de sarcină).
  3. Testele de boli transmisibile sexual. Cervixul este testat pentru boli ca sifilis, gonoree și chlamydia, care pot afecta bebelușul, dacă nu sunt tratate. Se fac la prima vizită prenatală (6-8 săptămâni de sarcină).
  4. Tensiunea arterială și testul de urină. Se verifică pentru a monitoriza tensiunea arterială (și a preveni afecțiunile hipertensive în sarcină) și nivelul proteinelor, zahărului și bacteriilor. Se fac la fiecare vizită prenatală.
  5. Testele de screening genetic. Pot identifica dacă există un risc crescut ca bebelușul să aibă anomalii cromozomiale și sunt neinvazive (teste de sânge). Ar trebui să le faci dacă ai în familie boli care se moștenesc, ca fibroza chistică, talasemie ori boala Tay-Sachs. Dar și pentru a detecta riscul de sindrom Down, Edwards și Patau. Se fac până în săptămâna a 9-a de sarcină.
  6. Ecografia/testul cu ultrasunete. Determină rata de creștere, poziția, ritmul cardiac și sexul bebelușului, data nașterii, plasarea placentei, cantitatea de lichid amniotic, prezența unor defecte congenitale. Se face la 9 săptămâni și la 18-20 de săptămâni.
  7. Triplul test. Depistează trei parametri biochimici din sângele gravidei, semnalând toate anomaliile cromozomiale (ca sindromul Down) și defectele ca spina bifida. Dacă testul nu iese normal, se fac investigații suplimentare (amniocenteză). Se face între săptămânile 16 și 18 de sarcină.
  8. Testul fetal non-stres/testul de stres al contracțiilor/cardiotocograma. Verifică starea de bine a fătului, măsurând (cu ajutorul unor centuri) frecvența cardiacă a acestuia, și se face în sarcinile cu risc crescut (preeclampsie sau diabet). Se face după săptămâna 28 de sarcină.
  9. Testul Streptococului din grupa B. Prezența acestuia poate infecta bebelușul născut natural și poate provoca pneumonie, meningită și chiar decesul. Se face în săptămânile 35-37 de sarcină.

Nu uita nici de importanța recoltării celulelor stem la naștere: potențialul tratamentelor regenerative este imens (de la regenerarea țesuturilor, până la lupta cu leucemia, diabetul de tip 1 și leziuni cerebrale). În plus, acestea pot salva și frații bolnavi. Citește articolul Life Solutions pe această temă și descoperă De ce să spui „Da” stocării de celule stem la naștere. Un consultant Life Solutions te poate oricând ajuta cu mai multe detalii, la [email protected]. Lasă-ți grijile în banca Vita 34 și bucură-te de viață!