Categorii
Sfaturi pentru gravide

10 curiozități despre burtică, în trimestrul doi de sarcină

Ai trecut de primele trei luni de sarcină, cu grețurile matinale și somnolența aferente, iar acum te afli în trimestrul al doilea – în care vei simți pentru prima dată mișcările bebelușului tău, vei cumpăra haine de graviduță, vei face liste de nume și te vei decide unde stochezi celulele stem ale bebelușului tău (pas vital pentru sănătatea viitoare a acestuia), descoperind banca de celule stem potrivită pentru tine.

În lunile 4 – 6 din sarcină, corpul tău trece printr-o serie de transformări, iar viitorul membru al familiei voastre începe să simtă pe propria piele din ce în ce mai multe elemente din mediul înconjurător. Descoperă mai jos ce se întâmplă în corpul tău în trimestrul doi al sarcinii:

 

  1. Placenta lucrează cât 4 organe la un loc!Acest organ ajută bebelușul să elimine substanțele de care nu are nevoie, să filtreze tot ce e nociv, să primească aportul necesar de sânge și să se hrănească.
  2. Uterul crește de 14 ori mai mare decât era inițial. În mod obișnuit, uterul are dimensiunile unei pere, dar în această perioadă ajunge de mărimea unui pepene roșu (scăzând la loc, după naștere). Acesta conține în jur de 1,8 – 2,7 kg de lichid amniotic, în care bebelușul stă protejat în cele 9 luni.
  3. Inima ta pompează cu până la 50% mai mult sânge decât înainte de sarcină. Și bate de 10 – 20 de ori mai des pe minut – pentru a alimenta cordonul ombilical și placenta și a-ți pregăti corpul de naștere. De asta ești mult mai obosită ca înainte.
  4. Bebelușul te aude. Urechile i se dezvoltă complet când atingi săptămâna 18 de gestație, iar bebelușul va putea să audă zgomotele din jur, te aude dacă îi cânți și poate fi alinat după naștere când aude aceleași melodii din nou.
  5. Bebelușul simte gustul mâncării.Papilele gustative se dezvoltă când ajungi în săptămâna 20 de sarcină, iar unii experți cred că mâncând alimente variate și sănătoase în sarcină, poți obișnui bebelușul de pe acum cu gusturile diverse, astfel încât după naștere diversificarea să nu fie așa un mare chin.
  6. Produci lapte. Hormonii declanșează producția de lapte matern imediat după ce rămâi însărcinată, iar sânii conțin deja, în semestrul doi, primul lapte care va fi supt de bebe, după naștere – colostrul, care face miracole pentru imunitate.
  7. Bebelușul produce deja meconiu. Când se apropie de mijlocul perioadei petrecute în burtica ta, bebe începe să producă primul lui scaun – substanța păstoasă, de culoare brun-verzuie, care este eliminată în primele 12 ore după naștere, de obicei.
  8. Bebelușul vede lumina.În jurul celei de-a 30-a săptămâni, irișii sunt complet formați, iar bebelușul vede și reacționează la lumină – nu fi surprinsă dacă, la plajă, te lovește încercând să se ascundă de soarele care îl bate din plin.
  9. Bebelușul învață să plângă. Ultrasunetele dezvăluie faptul că bebelușul tău repetă din al doilea trimestru expresiile faciale caracteristice plânsului – principala modalitate prin care va comunica, după naștere, cu părinții.
  10. Bebelușul își poate suge degetul. Începand cu săptămâna 14 de sarcină s-a observat că bebelușul are instinctul de supt, pregătindu-se pentru alăptarea de după naștere.